2015-től a gyümölcstermesztők főzhetnek házi pálinkát
Legkésőbb január 15-ig be kell jelenteniük korábban beszerzett desztillálóberendezéseiket az önkormányzatokhoz azoknak, akik magánfőzés keretében otthon akarnak készíteni párlatot. Az idéntől azonban – ezer forintos éves jelképes adó megfizetése mellett – már csak a gyümölcstermelők főzhetnek házilag pálinkát.
Jelentősen változtak az idéntől a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Lényeges módosulás, hogy január 1-jétől a magánfőzők a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál. E rendelkezés miatt a korábban beszerzett desztillálóberendezések esetében a bejelentési határidő január 15-e.
Maradt az éves kvóta
Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos – vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos – párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.
Változott azonban a magánfőző definíciója, mivel magánfőzőnek most már csak az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősülhet, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
Ezer forintos éves adó
A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőzőnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.
A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként – közölte a NAV. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >