2014: átmeneti támogatási év

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 04. 23:49

Az élelmiszer-gazdaság fejlesztéseinek fő motorját a különböző jogcímeken elérhető uniós és nemzeti források jelentik. Magyarországra 2020-ig 8,8 milliárd euró összegű, úgynevezett közvetlen támogatás érkezik az Európai Uniótól, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap révén pedig további 3,4 milliárd euró. Várhatóan az év közepén már meg is jelennek az új EU-s pályázatok, miután a kormány január–február folyamán az Európai Bizottsághoz benyújtja előbb a 2014–2020-as fejlesztési időszak fejlesztési stratégiájának irányait, keretét meghatározó partnerségi megállapodást, majd az operatív programok tervezetét.

gyumolcs-zoldseg

A korábbi hazai agrár- és vidékfejlesztési programok az európai uniós költségvetés 2013-as zárásával befejeződtek. A Vidékfejlesztési Minisztériumban ez év végére befejeződött a 2014–2020-as uniós költségvetési időszak 30 stratégiai tervdokumentumának kidolgozása. A munka során a tárcához tartozó meghatározó területeket elemző 13 stratégiai dokumentum és 17 hatástanulmány készült. Így stratégiát dolgoztak ki többek között a sertéságazat, valamint a zöldség-gyümölcs szektor fejlesztésére, a biológiai sokféleség megőrzésére, az élelmiszeripar modernizálására, a természetvédelemre, az agrárinnovációra és a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó vidékfejlesztési feladatokra is.

A mostani átmeneti évben a közvetlen termelői támogatásokban továbbra is a terület alapú dotáció a legjelentősebb, ez a magyar gazdálkodók számára 227 euró, vagyis 68 ezer forint hektáronként. Idén is folyósítják az egyes speciális ágazati támogatásokat, például a rizstermesztők és a tejtermelők számára, illetve a zöldség- és gyümölcs-, valamint a dohánytermesztés szerkezeti átalakítására, de ez 2014-ben le is zárul.

725 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret áll Magyarország rendelkezésére, ebből 560 milliárd forint körüli összeg közvetlen európai uniós támogatás, a fennmaradó összeg pedig a nemzeti költségvetésből származik. A jövő évtől érvényes támogatási rendszer kidolgozását augusztusig kell véglegesítenie Magyarországnak.

A közvetlen támogatások rendszerében 2015-től életbe lépő jelentősebb változások között fontos, hogy a pénzek 30 százalékát a környezetvédelmi feltételek teljesítése esetén lehet igénybe venni. Megjelenik a fiatal gazdák számára nyújtható többlettámogatás is.

A kisgazdaságok a jövő évtől egyszerűsített támogatást kaphatnak. Választhatnak majd, hogy a könnyebb adminisztrációs terheket igénylő, évente legfeljebb 1250 eurót jelentő támogatást választják, vagy a normál támogatási rendszert veszik igénybe. A nagyobb támogatást igénylők esetében – 150 ezer euró fölötti összegnél – minimum 5 százalékkal csökkenteni kell majd a támogatási összeget, de a munkabérek és az erre rakódó járulékok megfizetésének igazolásával mérsékelhető az elvonás.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap révén 3,4 milliárd euró érkezik ebben a hétéves ciklusban Magyarországra. A forrás felhasználási lehetőségei között kedvező változás, hogy az általános forgalmi adó kifizetése is támogathatóvá válik majd.

Kapcsolódó cikkeink