2010-től megszünhet a termékdíj

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 29. 00:02

A Környezetvédelmi Minisztérium tervei szerint jövő évtől nem terhelné a boltokat a csomagolásokra kirótt termékdíj, ugyanakkor már nemcsak a gépkocsik, hanem a motorok gumiabroncsa után is meg kellene fizetni a környezetvédelmi díjat.

Kevesebb csomagolási hulladék, kevesebb adminisztráció – egyebek között ezt várja a zöldtárca a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény megváltoztatásától. A javaslat szerint január elsejétől a kereskedőknek nem kellene külön díjat fizetniük a kereskedelmi csomagolások után, a gyártók pedig újra tömeg alapon számolhatnák el termékeiket – most darabonként kell elszámolniuk. A Fidesz szakpolitikusa, Illés Zoltán szerint ehelyett inkább betétdíjat kellene bevezetni a palackokra, így a pillepalackokra is – éppen a pillepalackok kis tömege miatt tartja rossz ötletnek, hogy a gyártók a változtatás után újra tömeg alapon számolhatnák el termékeiket.
Újabb változás, hogy a jövő évtől termékdíjas lesz a motorkerékpárok és a légi járművek gumiabroncsa is – írja az mr1-kossuth.hu.

Kapcsolódó cikkeink