2000 kiskereskedelmi egység húzta le a rolót 2022 első félévében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 19. 18:20

Egyre több nehézséggel kell megküzdeniük a kiskereskedelem szereplőinek, a boltok emiatt sorra zárnak be. A KSH szerint a 2022 első félévben több mint 2000 kisbolt húzta le a rolót, így a boltom száma – idén először – 110 ezer alá csökkent.

Még sose volt ilyen kevés kisbolt az országban

A munkaerőhiány és a minimálbér 20%-os emelése miatt nőttek a bérköltségek, a beszerzési árak újabb és újabb csúcsokat döntenek, amit igyekeznek a vásárlókra hárítani, így mostanra már több mint 40%-kal emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon. Ilyen gyors áremelkedésre az EU egyetlen országában sincs példa – írja a Portfolio a KSH adatai alapján.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az árstopok legfőképp a kisboltokat hozzák nehéz helyzetbe, hiszen ők kevesebb terméket árusítanak (így kevesebb terméken kellene elosztani az árstopos veszteséget), miközben egyébként is drágábbak, mint a multinacionális vállalatok. Az ágazatot sújtják a kormány által kivetett különadók is, igaz, ez leginkább a nagyobb láncokat.

A 2084 bezáró bolt közül közel 450 élelmiszer és italbolt volt, miközben 180 zöldséges ment csődbe fél év alatt. Közel 400 ruhaboltra és csaknem ugyanennyi iparcikkes üzletre került lakat, de 150 használt cikkes üzlet is bezárt.

Több infó és grafikon a Portfolio oldalán.

Kapcsolódó cikkeink