2000 esetben mentek az adóellenőrök az online pénztárgépek adatai alapján

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 16. 11:39

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fél év alatt kétezer esetben küldött ki ellenőrt az üzletekbe, miután gyanúsnak találták a boltok forgalmát az online pénztárgéprendszer adatai alapján, idéz az mfor.hu egy szakmai konferencián elhangzottakból.

penztargep-jo

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ellenőrzési Főosztályának osztályvezetője a konferencián elmondta, hogy az Európai Bizottság szeptemberi tanulmánya szerint a magyarországi becsült ÁFA adórés mértéke 2013 óta több mint 4 százalékponttal (22%-ról 18%-ra) csökkent. „Ez azt jelenti, hogy ha 100%-nak vesszük az összes befizetendő ÁFÁ-t, 2013-ban ennek csak 78 százaléka folyt be a magyar költségvetésbe, de a gazdaság kifehérítését szolgáló intézkedések, pl. az online pénztárgéprendszer bevezetése és működése nyomán az idén már 82 százalék, ami óriási javulást jelent” – mondta Mizsányi Attila.

A NAV az online adatok alapján gyanússá váló kereskedőknél ún. forgalomszámlálást végez, ilyenkor az ellenőrök hosszabb időn keresztül ott vannak az üzletben és figyelik a nyugtaadást. „Az adóhatóság 2016. első félévében mintegy kétezer forgalomszámlálást végzett, online pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzéseken pedig mintegy 730 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a trükköző vállalkozókra” – mondta a NAV osztályvezetője. (mfor.hu)

Kapcsolódó cikkeink