15. alkalommal hirdetik meg a Magyar Termék nagydíj® Pályázatot

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 28. 12:42

Immár 15. alkalommal kerül meghirdetésre a Magyar Termék Nagydíj® pályázat, hazánk legtekintélyesebb önkéntes tanúsítási rendszere. A pályázat célja az, hogy elismerje és díjazza a kiváló minőségű magyar termékeket és szolgáltatásokat, valamint elősegítse a minőségtudatos szemlélet, a termékbiztonság, a fogyasztóvédelem általános szintjének emelését a gyártók, a termelők és szolgáltatók pozitív ösztönzésével. A Magyar Termék Nagydíj elnyerésére idén május 19-ig lehet pályázni, Magyarországon gyártott és forgalmazott termékekkel, illetve szolgáltatásokkal. A díjak átadására szeptemberben, a Parlamentben kerül sor.

Napjaink hatalmas árutengerében és sokszor csalóka reklámdömpingjeiben csak egy megbízható és hiteles minőségellenőrző rendszer jelenthet iránytűt a fogyasztói tájékozódásban. Ezért a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseiben stratégiai szerepet kap az aktív minőségpolitika alkalmazása. Ennek egyik eszköze a napjainkra legrangosabb és legtekintélyesebb hazai, önkéntes minősítő rendszerré vált Magyar Termék Nagydíj®, amely immár 15. esztendeje tanúsítja a kiemelkedő minőségű magyar termékeket és szolgáltatásokat mind a gyártók, mind pedig a fogyasztók előtt.

A Magyar Termék Nagydíj® pályázatot az INDUSTORG–VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a Magyar Export–Import Bank Zrt., a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. valamint a TÜV Rheinland InterCert Kft. írta ki és valósítja meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával.

A Magyar Termék Nagydíj® elnyerésére ez évben már 23 témakörben lehet pályázatot benyújtani. Tizenöt esztendő alatt megháromszorozódott a pályázati főcsoportok száma. A már jól ismert témakörökön és pályázati kategóriákon túl az idén több újdonság is szerepel a kiírásban:

A pályázat kiírói saját eszközrendszerükkel, a segítséggel élők esélyegyenlőségére, a társadalmi szolidaritásra kívánják felhívni a figyelmet azzal, hogy önálló pályázati kategóriát nyitottak azon termékek és szolgáltatások számára, melyek a segítséggel élők életminőségének javítását szolgálják.

Ugyancsak újdonság, hogy az idén első alkalommal adják majd át a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjat, amelyet egyrészről olyan természetes személy kaphat meg, aki évek óta bizonyítottan elkötelezett a határon túli térségek és az anyaország gazdasági kapcsolatainak erősítésében és bővítésében, másrészről pedig olyan nagydíjas vállalkozás érdemelheti ki, amely tevékenysége során kiemelt szerepet vállal a Kárpát–medencei térség gazdasági együttműködésében. A Nagydíj kiírói ezzel az Új Széchenyi Terv azon prioritásait kívánják támogatni, amelyek a Kárpát–medencei térség együttműködésének ösztönzését, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítését is célul tűzték ki.

„Napjainkban különösen fontos egy megbízható, hiteles minőségellenőrző rendszer, melyben a civilek és az állam egyaránt kiveszi a maga részét. Ennek a rendszernek jelenti immár tizenöt éve az egyik legfontosabb pillérét a Magyar Termék Nagydíj Pályázat. Az elmúlt másfél évtized alatt több ezer termék és szolgáltatás érdemelte ki ezt az elismerést és a védjegy viselésével azóta is útmutatást ad a minőségi, magyar árut kereső fogyasztóknak. Meg vagyok győződve arról, hogy a Magyar Termék Nagydíj ismertsége és a belévetett bizalom nagyban hozzájárult ahhoz, hogy napjainkban a vásárlók többsége tudatosan keresi a hazai árukat és szolgáltatásokat. Ez nagyon nagy eredmény, mert lokálpatrióta gazdaságpolitika nélkül nem képzelhető el Magyarország felemelkedése, s talán megmaradása sem!” – tolmácsolta Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj sajtótájékoztató fővédnökének köszöntőjét Dr. Pap Csaba titkárságvezető. „A jelenlegi gazdasági kihívások időszakában különösen felértékelődik a minőség, ezért a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseiben stratégiai szerepet kap az aktív minőségpolitika alkalmazása. A törekvéseinkkel összhangban álló Magyar Termék Nagydíj pályázat legfőbb értéke az, hogy évről évre olyan követendő példát állít, amellyel minőségi teljesítményre ösztönzi a gazdaság minden szereplőjét. E megmérettetés nem csak az értékvédelemben játszik fontos szerepet, de egyben hazánk gazdasági érdeke is” – tette hozzá.

„A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem csupán a negatív példákat, a hatóság által elmarasztalt vállalkozásokat és termékeket teszi megismerhetővé, de célja az is, hogy a jó gyakorlatok, a kiemelkedő minőséget előállítani képes gyártók és szolgáltatók bemutatása révén iránymutatással szolgáljon a fogyasztóknak abban, hogy hol és mit érdemes vásárolni, kivel nem jelent kockázatot szerződést kötni.” – mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Főigazgatója. „A hatósági célokkal, a követendő példák bemutatásának szándékával azonos a rendeltetése a Magyar Termék Nagydíjnak, amely olyan kimagasló produktumokat díjaz évről évre, amelyekre nem csupán a gyártójuk, hanem valamennyi magyar állampolgár is büszke lehet” – tette hozzá a főigazgató.

A Magyar Termék Nagydíj® Pályázati Rendszer immáron 15 esztendeje a gazdaságfejlesztés alternatív programjaként tanúsítja az egyetemlegesen kiemelkedő minőséget, gyártók és fogyasztók előtt egyaránt. A Magyar Termék Nagydíj® az egyetlen, nem szakma specifikus tanúsító elismerés, melyre a gazdaság egész területéről, önkéntes nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni.

„A Magyar Termék Nagydíj® szerepe kettős, összekapcsol gyártókat, szolgáltatókat és vásárlókat. Ösztönzi a fejlődést, a fejlesztést, a kiemelt minőségre való törekvést a termék előállítói és a szolgáltatásokat nyújtók körében, miközben a fogyasztó felé a biztonságot, a védelmet nyújtó hátteret testesíti meg. A tanúsító védjeggyel ellátott termékek és szolgáltatások biztosítják a fogyasztót arról, hogy olyan, Magyarországon gyártott és forgalmazott terméket vásárol, vagy hazai szolgáltatást vesz igénybe, melyek minősége ellenőrzött. A pályázat elnyerése szigorú követelményrendszerhez kötött, a díjat elnyert termékek és szolgáltatások megfelelőségének igazolását független, szakértőkből álló zsűri vizsgálja, garantálja és folyamatosan ellenőrzi.” – mondta Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázati Iroda Ügyvivő Igazgatója

A Magyar Termék Nagydíj® Pályázat első meghirdetése, azaz 1998. óta 284 Nagydíjat ítéltek meg, közel 3.000 nemzetközi színvonalú termék és szolgáltatás számára. A Pályázat eddigi fennállása során a legtöbb Magyar Termék Nagydíjas termék és szolgáltatás az élelmiszeripar (24%) és az építőipar (14%), a kozmetika és háztartási-vegyipar (11%), a gépek, berendezések, felszerelések, járművek (11%) a lakás és irodai berendezések, felszerelések (10%) az informatika (10%) és az ipari berendezések és alkalmazott technikai megoldások (10%) területén született. Pályázók szinte az ország egész területéről érkeztek, a díjazottak 70%-a vidéki, 30%-a pedig budapesti székhellyel rendelkezett.

Idén május 19-ig lehet nevezni a Magyar Termék Nagydíj® elnyerésére. Az eredményhirdetésre szeptember elején, a Parlament Felsőházi Termében, a gazdaság és a közélet kiemelkedő személyiségei, valamint a gazdaságdiplomácia vezető tisztségviselői jelenlétében kerül sor.

Kapcsolódó cikkeink