14 milliárd forint felett az energiaitalok éves piaca

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 29. 00:19

Tovább szárnyal az energiaital kiskereskedelmi forgalma, és meghaladta a 14 milliárd forintot 2009. február-2010. januárban. Ez 15 százalékkal több, mint az előző hasonló időszakban – állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat.

Az átlagárak csökkenése következtében a mennyiségben mért forgalom 25 százalékkal növekedett; egy év alatt immár több mint 240 ezer hektolitert adtak el a boltokban.
 Egy liter energiaital mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára legutóbb december-januárban 636 forint, – 18 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi hasonló periódusban.
Ugyanakkor a kereskedelmi márkák piaci részaránya nem nőtt, hanem csökkent, szemben az általános trendekkel. Mennyiségben 28 százalékkal részesedtek az energia- és sportitalok bolti eladásából a láncok saját márkái, 2009. december-2010. januárban, míg az egy évvel korábbi periódusban még 40 százalékkal.
Szintén eltér az élelmiszerek többségének trendjétől a bolttípusok megoszlása a forgalomból. Ugyanis tovább nőtt a hagyományos kis boltok részaránya, míg a nagy eladóterű üzleteké és a benzinkutaké csökkent.
A sportitalok bolti eladása szintén gyors ütemben növekszik. Értékben a piac 10 százalékos bővülése egyik évről a másikra azt jelenti, hogy kiskereskedelmi forgalmuk meghaladja az évi 400 millió forintot. Mennyiségben viszont mínusz 2 százalékot regisztrált a Nielsen.

Kapcsolódó cikkeink