11+10 helyett 2+2

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 02. 10. 19:52

Az új szakképzési törvényhez és a felnőttképzésről szóló törvényhez kapcsolódva február 7-én megjelentek a végrehajtási rendeletek is, melyek február 15-én nagyobbrészt hatályba is léptek. A változtatások egyik legfontosabb eleme az úgynevezett szakmajegyzék. Ez felsorolja a különféle szakmákat, összesen 174 elsajátítható alapszakmát, 25 ágazatban (a 12/2020. kormányrendelet a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról, ez tartalmazza a szakmajegyzéket).

A „menü” sokkal rövidebb lett, ami nagy rugalmasságot ígér. Persze, az sem mindegy, mit tanítanak majd. És hogyan lehet majd a naponta változó új ismereteket is elsajátítani a későbbiekben az iskolában megszerzett alapokra építve. Egyébként ezért is ígérkezhet jobbnak az új rendszer, hiszen a kereskedelem is, az értékesítési módszerek is, és ami a legfontosabb, a polcra jutó termékek is állandóan változnak, így folyamatosan kell az ismereteket rakosgatni a fejekbe.

A kereskedelem új, hivatalos szakmajegyzéke hivatalosan három tételből áll, de az eladótérre ebből csak kettő vonatkozik: kereskedelmi értékesítő (3 év képzési idővel, 2 év érettségivel), továbbá kereskedő és webáruházi technikus (érettségit is ad 5 év képzési idővel, egyébként 2 év érettségivel). A harmadik szakma az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus, három iránnyal (általános gyártás, gépjárműgyártás, kereskedelmi logisztika, a tanulmányi idő 5 év alapfokú végzettséggel, 2 év érettségivel). Ez már csak részben kereskedelem, és nem igazán a boltban.

Az új OKJ-ben a következő részszakképesítések szerepelnek még (ezek a szakmajegyzékben nincsenek benne): bolti előkészítő, 300 vagy 400 óra tanfolyami képzési idővel és pénztáros.

Jelenleg összesen 11 kiskereskedelmi szakképesítés létezik az OKJ-ben, továbbá 10 részszakképesítés. És egy miniszteri rendelet külön előírja, milyen esetekben kötelező a szakképesítés a boltban. Például a csemegepultban kötelező, de a zöldségesboltban már nem. És ha valaki benzinkutasnak állt, de később csemegepultos szeretne lenni, akkor ez elég nehézkes, a szakképesítési kötelmeket nézve.

A mainál a 2+2 sokkal kevesebb, de hát a vásárló is és a munkát adó boltos is akkor lesz elégedett, ha okos ismeretekkel töltik meg a nebulók fejét. Erről még nincs hír.

(Forrás: blokkk.com, 2020. február 11.) //

Kapcsolódó cikkeink