FAO: Global tea consumption and production driven by robust demand in China and India
Emelkedni fog globálisan a teafogyasztás és –termelés a következő évtizedben a fejlődő országok erős kereslete miatt. Ez új munkalehetőségeket teremt a vidéken élők számára és javítja az élelmezésbiztonságot a teatermelő országokban, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új tanulmányában.
A teafogyasztás növekedése legnagyobb mértékben Kínában, Indiában és más feltörekvő országokban várható, a magasabb jövedelemszint és a szélesebb termékskála miatt, ez utóbbi magában foglal olyan különleges termékeket, mint a gyógy- és gyümölcsteák, illetve az ízesített ínyenc teák.
A tanulmányt a FAO kétévente ülésező tea kormányközi csoportja (IGG) Kínában rendezett ülésén véglegesítették. Az eseményen résztvevő szakemberek szerint a tea népszerűsége mögött az előbb felsorolt okok mellett a fogyasztók nagyobb tájékozottsága áll annak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és testsúlycsökkentő hatásairól.
Növekvő teatermelés
A globális fekete tea termelés éves szinten 2,2 %-kal fog nőni a következő évtizedben, ezzel elérve az évenkénti 4,2 millió tonna mennyiséget 2027-re. A pozitív kilátásokért elsősorban Kína, Kenya és Srí Lanka termelésnövekedése felel, miközben Kína várhatóan utoléri a világelső fekete tea exportőrt, Kenyát.
Ami a zöld teát illeti, a globális termelés akár 7,5 %-kal is bővülhet, 2027-re elérve az éves 3,6 millió tonnát. A háttérben itt is Kína áll, ahol a zöld tea termelése megduplázódhat a 2015-2017-es éves 1,5 millióról, 2027-re elérve a 3,3 millió tonnát.
Az éghajlatváltozás hatásai
A jelentés kitér arra is, hogy a teatermelés nagyban függ a termesztési feltételek állandóságától. A szükséges mezőgazdasági-ökológiai adottságok csak korlátozott számú országban teljesülnek, amelyek közül soknál érezteti majd hatását a klímaváltozás.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletben és a csapadékmennyiségben bekövetkezett változások, az árvizek és aszályos időszakok gyakoribbá válása, már most is befolyásolják a termelési hozamokat, a termék minőségét és az árakat, rontva az ebből realizálható jövedelmet és a vidéken élők helyzetét. A éghajlatváltozás várhatóan fokozódik a jövőben, így sürgős lépésekre van szükség az alkalmazkodáshoz. Ezzel párhuzamosan terjed a meggyőződés, hogy az éghajlatváltozás mérsékléséhez csökkenteni szükséges a teatermelés és -feldolgozás okozta széndioxid-kibocsátást.
A jelentés ezért arra ösztönzi a teatermelő országokat, hogy építsék be az éghajlatváltozás szempontjait nemzeti teastratégiájukba, mind az alkalmazkodás, mind az mérséklés kapcsán.
A fiatalok körében trendi a tea
A tea iránti globális kereslet növekedésében egy új fogyasztói kör megjelenése is szerepet játszik. A nagy termelő országok, mint Kína és India, városi fiataljai váltak a legdinamikusabban növekvő fogyasztói csoporttá, akik közül sokan hajlandók magasabb árat fizetni, valamint érdeklődést mutatnak a tea minősége, eredete és a fenntarthatósága iránt.
A felső középosztály fiatal tagjai az életmódjukhoz passzoló trendi terméket keresnek, amely kategóriába tökéletesen beleillenek a különleges gourmet teák, és azok fogyasztása speciális teaházakban, exkluzív éttermek, hotelek és kávézók kifinomult környezetében.
Az egyészségügyi előnyök hangsúlyozása a magasabb keresletért
Míg a világ teafogyasztás nőtt az elmúlt tíz évben, a hagyományos európai importőr országokban (Németország kivételével) csökkent a fogyasztási szint. Kontinensünk tea piaca összességében telítettnek mondható. Az egy főre jutó teafogyasztás alulmarad a más italokkal való versenyben, mint például a palackos ásványvizek.
A nyugati országokban a következő évtizedben sem várható ebben különösebb változás, sőt, az Egyesült Királyságban a teafogyasztás várhatóan csökkenni fog a fekete tea – részben a kávé miatti – megcsappant népszerűsége miatt.
A jelentés szerint az európai teafogyasztási trend stabilizálható vagy visszafordítható lenne, ha a tea más piaci szegmensekben is megjelenne, mint a bio vagy különleges termékek, és az egészségre, közérzetre gyakorolt jótékony hatása megfelelően kommunikálva lenne.
A tea egészségügyi előnyeinek előtérbe helyezése máshol már bevált: a szálas tea például virágkorát éli az Egyesült Államokban, nem utolsósorban a megnövekedett egészségtudatosság miatt.
Related news
FAO’s guide to International Potato Day helps you prepare for the first World Potato Day on May 30
While preparations are already underway for the first celebration of…
Read more >Low environmental impact technologies are necessary for wine production
The Ministry of Agriculture is committed to ensuring that grape…
Read more >FAO Cereal Supply and Demand Brief
FAO’s forecast for world cereal production in 2023/24 has been raised marginally…
Read more >Related news
Waves in the company trend – the changing faces of liquidations and company formations
Even with decreasing terminations, decreasing numbers of companies in the…
Read more >IGD: Retail media and increased efficiency will be important in 2024
This article sets out to summarise the retail trend predictions…
Read more >Domestic businesses are planning cautiously but consciously – VOSZ Barometer business sentiment analysis – Q1 2024
Uncertainty is still strongly felt in the business mood of…
Read more >