Magazin: Félprofi, egészen finom

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 01. 18. 07:37

Amiről az elmúlt 10 évben érdekességként, best practice-ként, később lassan épülő trendként írtunk, mára óriási üzletté vált: az otthon elkészíthető – leginkább éttermi – ételek összeválogatott, konyhakész hozzávalóinak házhoz szállítása az USA-ban évi másfél milliárd dollár forgalmú iparággá nőtte ki magát, és a szakértők szerint ez a szám a következő 5 évben a többszörösére nőhet.

Horeca_Koncepció_Alapanyagszállítás 1

Évi másfélmilliárd dolláros iparág

Kutatások szerint a dolgozó amerikaiak majdnem fele még késő délután sem tudja, honnan kerít valami ennivalót az aznapi vacsorához. A háztartások jelentős része időzavarban van, az utolsó percben hozza meg a döntést – ami egyre gyakrabban a „vacsorakészlet” megrendelése. Már rég nem csak éttermek alkalmazzák a módszert: csak az Államokban több mint száz cég specializálódik erre a tevékenységre, legtöbbször a gasztronómia egy-egy szűkebb területére koncentrálva: vegáknak, paleo-hívőknek, vagy éppen nemzeti konyhák, gasztronómiai stílusok, alapanyagok mentén.

Változhat a koncepció, a szállított hozzávalók ára, feldolgozottsági foka, de az alapfelállás az, hogy a vállalkozások a meghatározott időszakonként változó menüből kiválasztott fogások előkészített alapanyagait, esetleg az elkészítéshez szükséges eszközöket is biztosítják a megrendelőik számára, lépésről lépésre elmagyarázott receptekkel segítve a főzést – a végeredmény pedig siker esetén a profi, mégis „házi készítésű” étel.

Van, ahol az adott fogáshoz fogyasztható koktélhozzávalót is viszik, vagy ahhoz illő borokat ajánlanak (és küldenek). Ázsiában gyakori az olyan megoldás, amikor az ügyfél kiválasztja menüsorát, azután megkapja a hozzávalók listáját, amelyek közül nem kötelező mindent megrendelnie, ha valamit inkább az otthoni készletekből kívánna felhasználni.

Az éttermek szintjén előfordul, hogy további díjért felszerelést is biztosítanak az asztaltól a tányérokon át a dekorációig, vagy „bérbe adják” a cég munkatársait, akik a felhasznált ételekről és az alkalmazott főzési módszerekről beszélnek, és segítenek elkészíteni a fogásokat, esetleg egy sommelier irányítja a borok kiválasztását.

 

Kapcsolódó cikkeink