Új kezeléssel sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat
Sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat egy nagy létszámú kutatás során, amelyben a beteg gyerekek napi egy mogyoróliszt-kapszulát szedtek fél éven át, hogy kialakuljon bennük a tolerancia.
Az orvosok a mogyoróliszttel teli kapszula tartalmát ételre szórva adagolták nekik naponta, hogy a kicsi, de egyre növekvő mennyiségekkel fokozatosan hozzászoktassák őket.
A teszteket végző, kaliforniai központú Aimmune Therapeutics keddi közlése szerint hat hónap után a vizsgálatban résztvevő gyerekek 67 százaléka képes volt nagyjából két szem mogyorót megenni allergiás reakciók nélkül, míg a placebót kapó gyerekek közül csak négy százalék – számolt be róla a madicalxpress.com.
Gyerekek milliói allergiásak a mogyoróra, vannak, akiknél életveszélyes reakció lép fel, ha véletlenül találkoznak vele.
Stacie Jones, az Arkansasi Egyetem allergológusa azonban arra intett, hogy senki ne próbálja ki otthon a módszert, mert veszélyes lehet. „Egyelőre tesztelik az eljárást. Csak tökéletesen biztonságos körülmények között lehet végezi” – mondta Jones, aki tanácsaival segített a kutatóknak. Az eredményeket még nem ellenőrizték független szakértők.
A kutatásban majdnem 500, 4-17 éves gyerek vett rész, akiknek annyira súlyos volt az allergiája, hogy akár egy tized szemnyi mogyorótól tüneteket mutattak. A gyerekek egy része mogyoróliszt-kapszulát, a másik része mogyorómentes porral, placebóval töltött kapszulát kapott naponta emelkedő adagokban hat hónapon át. Se a páciensek, se az orvosok nem tudták, kinek mi van a kapszulájában.
A mogyoróliszttel kezelt gyerekek nagyjából 20 százaléka kikerült a vizsgálatból, 12 százalék allergiás reakciók vagy más problémák miatt. Jones szerint a módszere „általában biztonságosnak” mutatkozott.
A Vanderbilt Egyetem szakembere, Stacy Dorris – aki nem vett részt a kutatásban – arra hívta fel a figyelmet, hogy a módszer megóvhatja a betegeket a súlyos reakcióktól, de nem jelent gyógymódot. „Nem tudjuk, mi lenne, ha abbahagynák a kapszulák szedését” – tette hozzá.
Azt sem jelenti az új eljárás, hogy a gyerekek úgy ehetnek mogyorót, mintha nem lennének rá allergiásak, csak annyit, hogy 95 százalékuk el tud fogyasztani egyetlen szemet anélkül, hogy reakciókat produkálna – magyarázta Andrew Bird, a dallasi Southwestern Medical Center allergológusa, aki szintén tanácsadóként vett részt a vizsgálatban. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A tudományt is átírja az AI
A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon…
Tovább olvasom >A hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus…
Tovább olvasom >Különleges vasfelvétel zajlik a káposztafej belsejében az ELTE kutatóinak vizsgálata szerint
A színtestek vasfelvételének fényhiányos mechanizmusa hasonlít a fotoszintézis által támogatott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >