Magazin: Trendek évközben

Dátum: 2017. 09. 29. 07:19

Még ki sem hevertük az év eleji trendelőrejelzéseket, már itt a következő: az Amerikai Éttermi Szövetség májusi éves nagyrendezvénye után már le is vonták a „tanulságokat”. Lássuk hát, mibe invesztálnak az ott kiállító amerikai élelmiszeripari vállalkozások, azaz mely területek felfutásának lehetünk tanúi a közeljövőben.

Trendek évközben

– Mind nagyobb teret nyer a vega; a konyhai kísérletezések iránya inkább már az, hogyan lehet a húst helyettesítő alapanyagokat egyre jobb ízűvé tenni. A vega hamburger legnépszerűbb eleme most a borsófehérje. Készül gombából szalámi, szójából jerky, azaz szárított „hús”. A vegán belül emelkedik a tengeri növények kedveltsége, a hínár megjelenik levesekben (az umami íz miatt alapléként is) és szószokban, sőt, sókat és olajokat is ízesítenek vele. Újabb ősi gabonák kerülnek az étlapra.

– Mind az átláthatóság igényéhez, mind a forgatott nyársak reneszánszához alkalmazkodnak a gíroszok és a dönerek: a korábbiaknál is több helyen készítik őket – minden hústípussal, különleges kiegészítőkkel.

– Nyers süteménytészta-termékek tucatjai kerülnek forgalomba, hódítanak a színes waffelek.

– Megjelenik a fehérjeszeletek új generációja.

– Egyre népszerűbbek az „egzotikus”, sztorival, „örökséggel” bíró ételek. Testet ölt a bioételeknél magasabban pozicionált biodinamikus ételek őrülete.

– Az alkoholmentes italok között nő a latinos ízesítésűek divatja: tamarin és guava ízek, hibiszkusszal pedig már mindkét nagy kólagyártó készít üdítőitalt.

– Megjelennek a komlókkal ízesített ciderek.

– Az ázsiai régió változó népszerűségű konyhái közül a filippínó van feljövőben. /