Tokaji Március Nagykóstoló hetven pincészet boraival
Hetven tokaj-hegyaljai pincészet több mint 160 borával és több különleges mesterkurzussal várja a közönséget a Tokaji Március Nagykóstoló szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe.
A Winelovers által szervezett tematikus nagykóstolón Tokaj-Hegyalja vezető termelői azt mutatják meg, hogy hol tartanak most a furmint, a hárslevelű, a késői szüretelésű borok és az aszú – közölték az MTI-vel a szervezők.
Tájékoztatásuk szerint a sétáló kóstoló remek lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnének megismerkedni Magyarország egyik legfontosabb borvidékével, hiszen a száraz boroktól az aszúkig, a furminttól a sárgamuskotályig több mint 160 tételt mutatnak be a kiállítók.
A Tokaji Március Nagykóstoló a Tokajt már jól ismerők számára is tartogat felfedeznivalót: négy mesterkurzus, aszú különterem, Szepsy Furmint Selection stand és a Borkollégium Pop-up School fogadja a tudásra szomjas látogatókat.
Szepsy István és ifjabb Szepsy István Szepsy 100 elnevezésű borából mindössze 100 magnum palack készült, mégis három másik külföldi csúcsborral együtt ezt a borkülönlegességet is kóstolhatják a Szepsy vs Rest of the (Wine)world mesterkurzus résztvevői, Szepsy István borász, Caro Maurer Master of Wine és Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető oktatója útmutatásával.
Szilágyi László, a Gizella Pincészet borásza a tarcali Szil-völgyből szüretelt borok különböző évjáratait mutatja be hét tételen keresztül; az édes borok rajongóit Gincsai Tamás főborász és a Holdvölgy hat puttonyos aszúinak vertikális kóstolója várja, míg Demeter Zoltán mesterkurzusa a tokaji borász legszebb, kereskedelmi forgalomban már nem kapható tételein keresztül kalauzol végig a pincészet 20 éves történelmén.
Az aszú különteremben a kiállítótérben kínált borokon kívül a vendégek nyugodt körülmények között kóstolhatják a tokaji borkínálat csúcsán lévő tételeket. A nemzetközi boros rendezvények mintájára bevezetett különterem csendes, elmélyült ismerkedést tesz lehetővé harminc pincészet csaknem negyven öt- és hatputtonyos aszújával, illetve eszenciájával.
A Szepsy Furmint Selection standon a borvidék ikonikus borászának 2015-ös dűlőszelektált furmintjai, a birtok furmint és egy furmint alapú házasítás is kóstolhatók. Szepsy István borai igen ritkán találhatók meg nagykóstolókon, ezért is különleges alkalom, hogy akár öt különböző dűlőből szüretelt borát is összehasonlíthatják a vendégek – emelték ki a szervezők.
A Borkollégium ingyenes oktatással várja a borvidékkel alaposabban megismerkedni kívánó vendégeket; itt a boriskola vezető oktatói tartanak rövid előadásokat Tokaj fő szőlőfajtáiról és borstílusairól, borkategóriáiról, kóstolási lehetőséggel.
A rendezvény részletes programja és kiállítói listája a www.tokajimarcius.hu honlapon található meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Badacsonyi borok zajos sikere a New Yorkban
A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött…
Tovább olvasom >Áprilisban indul a digitális tápérték-jelölési rendszer a borászati termékekre
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) együttműködésben az Agrárminisztériummal és a…
Tovább olvasom >Tudósok bizonyították be, hogy a jó bor boldogabbá tesz
A jó minőségű bor fogyasztása valóban boldogabbá tesz – állapította…
Tovább olvasom >További cikkeink
Teltházas a Rossmann Expója Szegeden
A tavalyi első, nagy sikerű Beauty Expo után, melyet Budapesten…
Tovább olvasom >Badacsonyi borok zajos sikere a New Yorkban
A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött…
Tovább olvasom >Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban
Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a…
Tovább olvasom >