Teljes összeomlást okozhat a rovarpusztulás

Dátum: 2019. 02. 11. 11:35

Kihalás felé tartanak a rovarok, emiatt összeomolhat az ökoszisztéma – közli egy átfogó tanulmány megállapításait a Guardian nyomán az Index.

A tanulmány szerint a rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, egyharmaduk veszélyeztetett, nyolcszor gyorsabban pusztulnak, mint az emlősök, a madarak és hüllők, évente 2,5 százalékkal csökken a rovarok össztömege, és ez alapján egy évszázadon belül eltűnhetnek.

Sokan azt mondják, hogy javában tart a Földön a hatodik nagy kihalási hullám, a vizsgálatok többsége azonban a nagyobb állatokkal foglalkozik, mert azokat könnyebb tanulmányozni. A rovarok sokkal nagyobb részét teszik ki a földi ökoszisztémának – a megállíthatatlanul gyarapodó számú emberiségnél is 17-szer nagyobb tömeget képviselnek.

Így pusztulnak a rovarok rendjei:

Minden rovar: -41%
Tegzesek: -68%
Pillangók: -53%
Bogarak: -49%
Méhek: – 46%
Kérészek: -37%
Szitakötők: -37%
Álkérészek: -35%
Legyek: -25%
Arra figyelmeztetnek a kutatók, hogy a tápanyagtermelés módjain kell sürgősen változtatni, ha el akarjuk kerülni a rovarok kipusztulását. Az intenzív agráripar, a rovarirtó szerek használata érthető módon árt a rovaroknak, ahogy az élőhelyek sokszínűségének csökkenése, pusztulása is károsan hat.

A rovarpusztulással együtt jár a velük táplálkozó madarak, a hüllők, a halak és az emlősök pusztulása.

Ez viszont csak a klímaváltozásban olvadozó jéghegy csúcsa. A méhek nélkül egy rakás növényfaj nem lesz beporozva, és azok termesztése nehezebbé válik, így az emberiség igazából a saját agráriparát is taccsra vágja, ha nem törődik a rovarokkal. Emellett a rovarok újrahasznosítanak tápanyagokat, kordában tartják a kártevőket, egészségesebbé teszik a talajt, az emberiség nem létezhet nélkülük.

(The Guardian, Index, Tóth Balázs)