Sushi lesz a 82 millió forintos halból

Dátum: 2018. 01. 10. 11:02

A korábbi évek észveszejtő rekordjaihoz képest “potom áron” lehetett kiváló minőségű tonhalhoz jutni Tokióban. A világ legnagyobb halpiacának vélhetően utolsó szezonkezdő újévi árverésén, elképesztő összegeket fizettek a legjobb fogásokért – írja az origo.

Az aukción elkelt legdrágább – egy szokatlanul nagy, 405 kilós – csendes-óceáni kékúszójú tonhalat 36,45 millió jenért, vagyis kilónként 90 ezer jenért (203 ezer forint) vásárolt meg a Ginza Onodera nevű, a felkapott tokiói Ginza negyedben és környékén vendéglőket üzemeltető cég.

Ez forintra számítva 82,4 millió forintot jelent, egyetlen halért.

Az idei legdrágább halért fizetett összeg, fele a tavalyinak. Ahogy az Origo is megírta, akkor 72 millió jent fizettek egy példányért. Azonban ez is eltörpül a 2013-as 155 millió jenes (350 millió forint) rekordár mellett.

Hét év után először fordult elő, hogy az újévi tonhalaukció legdrágább példánya nem Kimura Kijosi üzletemberhez, a Sushizanmai szusiétteremlánc tulajdonosához került. Ő idén beérte a fajlagosan legdrágább példánnyal, egy 190 kilós kékúszójú tonhallal, amelyért összesen 30,4 millió jent (68,7 millió forint), vagyis kilónként 160 ezer jent (362 ezer forint) fizetett.

Kimura Kijosi, a Sushi-Zanmai étteremláncot üzemeltető társaság elnöke egy halvágókéssel a kezében egy kékuszonyú tonhal előtt. Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Hiroshi Onodera, az idei legnagyobb licitet tevő étteremtulajdonos az árverés után azt nyilatkozta, tavaly óta készült arra, hogy idén ő nyerje az aukciót. Különösen boldognak érzi magát amiatt, hogy az utolsó olyan évben győzhetett, amikor még a halpiac a megszokott helyén üzemelt, a tervezett költöztetés előtt.

A hatalmas tonhalból sushi alapanyag lesz.

A szezonnyitó aukciók kirívó árai távolról sem tükrözik a mégoly nagyra tartott tonhal valódi értékét, hiszen a múlt év végén például átlagosan 4500 jenért (10 ezer forint) adták a tonhal kilóját a Cukidzsi halpiacon, amely a japán főváros egyik fő turisztikai látványossága. A nagy médiafelhajtás övezte árverések egyúttal reklámfogások a leghíresebb étteremláncok részéről.

Mindazonáltal a tonhal egyre ritkább, szakértők a kihalás veszélyére figyelmeztetnek a túlzott lehalászás miatt.

A csendes-óceáni kékúszójú tonhal állománya több mint 97 százalékkal csökkent az iparosodás előtti szinthez képest.
Valószínűleg az idei évben tartották meg ezen a helyszínen a halpiacot, amely idén ősszel új helyre költözik. A 80 éves Cukidzsi jelenlegi helyén vélhetően immár tényleg a pénteki volt az utolsó újévi tonhalárverés.

Az elavult piac új helyre, egy Tojoszu nevű mesterséges szigetre költözik, a tervek szerint idén októberben.

Már a tavalyi, sőt a tavalyelőtti árverést is utolsóként harangozták be az elköltöztetési tervek miatt, amelyek megvalósulása azonban újra és újra késedelmet szenvedett.

A halak és más tengeri herkentyűk iránt rajongó turisták kedvenc tokiói célpontja helyén átmenetileg közlekedési csomópontot alakítanak ki a 2020-as olimpia számára. (origo)