Romániában 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első háromnegyed évben

Dátum: 2018. 11. 28. 09:05

Romániában 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte  a román országos statisztikai intézet.

A növekedés főleg az élelmiszerek és a nem élelmiszerek értékesítésének köszönhető, amelyek 6,5, illetve 6,1 százalékkal bővültek. Az üzemanyag eladása 2 százalékkal nőtt.
A szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 6 százalék volt.
Szeptemberben a kiskereskedelmi fogalom volumene 2,3 százalékkal nőtt a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten.
Jelentős lassulás figyelhető meg az előző két évhez képest, hiszen 2016-ban még 13 százalékkal, tavaly 10 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom volumene. Az előző évek két számjegyű növekedése azzal magyarázható, hogy a román kormány adócsökkentéseket vezetett be, megemelte a béreket és a nyugdíjakat, ami mind hozzájárult a belföldi fogyasztás növekedéséhez. A belföldi fogyasztás volt a román gazdasági növekedés fő hajtóereje az elmúlt években.
Az idén Bukarest 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, amit mind az Európai Bizottság, mind a Nemzetközi Valutaalap túlzottnak tart, ők 4-4,5 százalékos bővülést valószínűsítettek. (MTI)