Rengeteg halat vontak ki a forgalomból a Nébih ellenőrei

Dátum: 2018. 01. 10. 11:21

Több mint másfél tonna igazolatlan eredetű halat és halterméket vontak ki a kereskedelmi forgalomból a karácsony előtti ellenőrzésekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) főként a halárusító helyeket kereste fel – írja az agrarszektor.hu.

Az ünnep előtti kéthetes mustrán a legnagyobb mennyiségű igazolatlan eredetű halat és halterméket egy ráckevei halszaküzletben találták az ellenőrök (471 kg). Ugyancsak jelentős mennyiségű, 397,96 kg súlyú igazolatlan eredetű halat és halterméket foglaltak le a halőrök egy őstermelőnél, akinél további mintegy 1,5 tonna nem saját termelésből származó élő halat is találtak. Miután az ügyfél őstermelői tevékenységében nem szerepelt a halértékesítés, illetve a –feldolgozás, így a szakemberek a helyszínen visszatartották az őstermelői igazolványát.

Mivel az őstermelők kizárólag saját termelésű terméket árulhatnak, így az elkövető az élő halakat még számla birtokában sem kínálhatta eladásra jogszerűen. Az érintett személy elismerte, hogy viszonteladóként értékesít őstermelői igazolvánnyal, ezért ellene nemcsak halgazdálkodási, hanem földművelésügyi hatósági eljárás is indul.

A 73 helyszínt érintő akcióval összesen 1532 kg halat és halterméket vontak ki a szakemberek a forgalomból. Az ÁHSZ 2017-ben összesen több mint 2500 kg nem nyomon követhető halat és halterméket derített fel, amelyeket kivontak a kereskedelmi forgalomból. (agrarszektor.hu)