Összeveszhetnek a füstölt juhsajton a lengyelek és a szlovákok
Vitába keveredett a Tátra vidéken készített sajttermék eredetvédelmével kapcsolatban Pozsony és Varsó. Megegyezés híján fél év múlva az Európai Bizottság dönt.
Nem ez az első eset, hogy hagyományos módon készített
élelmiszerek címkézéséről az EU tagállamai vitáznak. A leghíresebb a feta görög
juhsajt esete. A dán és német gyártók is ragaszkodtak ahhoz, hogy fetaként
árusíthassák az amúgy tehéntejből készült termékeiket, azonban az EU döntése értelmében
2006 őszétől csak a Görögországban készített juh- vagy kecskesajt viselheti a
feta nevet.
Ha fél év alatt nem születik megegyezés, akkor az Európai Bizottságnak kell
eldöntenie, hogy az oscypek nevű füstölt juhsajtot Lengyelország vagy Szlovákia
jegyeztetheti be.
Varsó lengyel termékként szeretné bejegyeztetni a
sajtféleséget, Pozsony szerint azonban egyik országnak sincs joga kisajátítani
a hagyományosan a Tátra vidékén készített tejterméket.
Magyarország eddig 11 termék (például csabai kolbász, makói
hagyma, szegedi paprika) esetében nyújtott be bejegyzési kérelmet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gyengébb a vásárlóerő nálunk, mint a régióban
A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül…
Tovább olvasom >Gyűlölik a „dinamikus árazást” a fogyasztók
Az elmúlt időszakban az ügyfeleknek új fogalommal kellett megismerkedniük: a…
Tovább olvasom >NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény
A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény…
Tovább olvasom >