Ne (t)edd magad szomorúvá

Dátum: 2018. 07. 24. 10:59

Úgy tűnik, hogy a tudomány végül igazolta, amit az egészségtudatos emberek már régóta sejtettek: a táplálkozás szoros kapcsolatban áll a depresszió kialakulásával. Azaz a világszerte több mint 120 millió embert kínzó mentális betegség egyik oka az elfogyasztott ételeinkben keresendő. A Public Health Nutrition című folyóiratban a témáról megjelent cikket a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg.

A Public Health Nutrition című folyóiratban megjelent cikk a témában folytatott kutatások eredményét foglalja össze, így beszámol a University of Las Palmas 9000 fő bevonásával végzett 2012-es tanulmányáról is. A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak korábban depressziót. Már a tanulmány első fél évében nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszeresen gyorsételeket, olajban sült ételeket, cukrász és péksüteményeket fogyasztók közt 51 %-al nagyobb volt a depresszió kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ilyen jellegű ételeket.

A tanulmányt jegyző csoport vezető szerzője, Dr. Almudena Sanchez-Villegas ezért nyomatékosan felhívta a résztvevők figyelmét, hogy kerüljék az említett élelmiszerek, pl. cukrászsütemények és édes péksütemények, fánkok, croissant valamint a gyorsételek, hamburger, hot dog, stb. fogyasztását, mert mint említette:”ezek az élelmiszerek még kis mennyiségben is szignifikánsan növelik a depresszió kialakulásának valószínűségét”.

A kutatók gyanítják, hogy az élelmiszer indukált depresszió kialakulásában talán a transzzsírok és a telített zsírok lehetnek a főbűnösök. Más kutatások már korábban rámutattak, hogy a transzzsírok növelik a szívbetegségek rizikóját, és a szervezetben, így az agyszövetben is különböző gyulladásokat váltanak ki. Az agyszövetben fellépő gyulladásos folyamatok gátolják a neurotranszmitterek működését, és talán ez befolyásolja a kedélyállapotunkat.

Ám ez csupán a kezdet. A transzzsírok mellett ugyanis az ételekkel együtt különböző növényvédő és rovarirtószer maradványok, gombaölőszerek, antibiotikumok, mesterséges aromák és ételszínezékek, szintetikus hormonok kerülnek a szervezetünkbe. A felsorolásnak azonban még nincs vége, hiszen genetikailag módosított és sugárzással kezelt élelmiszerek, mesterséges édesítők, hihetetlen mennyiségű, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, nagy adag agyonfinomított és feldolgozott étel, egy halom cukor, szénhidrát és finomított gabona szerepel az étlapunkon.

Az immunrendszer természetesen reagál ezekre a „finomságokra”, és talán a klinikai depresszió a legenyhébb következmény, hiszen a hosszú távú folyamatos mérgezés végeredménye akár rövidebb élethossz is lehet.
A The British Journal of Psychiatry egy öt éves periódust felölelő tanulmányról számol be, melyben a 3500 férfi és nő résztvevő bátran habzsolta cukros desszerteket, olajban sült ételeket, tejcsokoládét, és étrendjükről nem hiányoztak a finomított gabonák és magas zsírtartalmú tejtermékek sem. A résztvevők 58%-a hajlamosabb volt a depresszióra, mint azok, akik többnyire halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak.

A neves táplálkozáskutató, Dr. Andrew Weil meggyőződése szerint a depresszió a helytelen táplálkozás hatására jelentkező gyulladásos folyamatok egyik manifesztációja, és a gyorsételek pro-inflammatorikus hatása régóta ismert tény.

Az American Journal of Psychiatry 2010-es januári kiadásában közölt tanulmányban a kutatók közvetlen korrelációt tapasztaltak a feldolgozott ételek valamint a szorongás és a depresszió incidenciája közt. A tanulmány során a közönséges gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek, pl. finomliszt, snack ételek, mesterséges étesítők, cukorral dúsított gyümölcslevek és desszertek hatásait vizsgálták.

Meglepő, de a fő gyógyszergyártó cégek általában vonakodnak az ételek mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatásának kutatásaitól. Az amerikai tanulmány kutatói büszkén jelentették ki:”Valószínűleg elsőként bizonyítottuk, hogy a táplálkozás minősége a fizikai egészségen túl a mentális állapotunkra is szignifikáns hatást gyakorol és a helytelen táplálkozás krónikus betegségek mellett a mentális betegségek magas prevalenciájában is szerepet játszik.”

És hogy mit tehetünk? A táplálkozási szakértők szerint, amikor csak lehetséges fogyasszunk tiszta, természetes állapotban lévő, minél kevésbé feldolgozott ételeket, organikusan termesztett, friss zöldségeket és növényeket, anti-inflammatorikus hatással bíró omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket, B vitaminban dús, teljes kiőrlésű gabonát, és egészséges zsiradékokat, mint például olívaolaj. És ami a legfontosabb, igyekezzünk kerülni a gyorsételeket.