Mit hívunk zöld életmódnak?

Dátum: 2018. 11. 12. 09:24

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az E.ON támogatásával és Nagy Réka (Ökoanyu), négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzőjének közreműködésével rendezi meg az első “Zöldülők Vásárát”. A november 11-i vásárra várják azokat a környezetbarát életmód iránt érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a gyártókkal és termékeikkel, szeretnék feltenni kérdéseiket a “zöldüléssel” kapcsolatban.

Talán többen váltanának szívesen környezetbarát és fenntarthatóbb megoldásokra, ha jobban ismernék ezeket. A gombamód szaporodó online boltok végtelen kínálatában nem könnyű eligazodni, jó, ha van egy hely, ahol ezeket a termékeket meg lehet nézni, fogni, szagolni, hogy könnyebb legyen a választás. Mert a váltás elsőre néha talán túl ijesztőnek, ismeretlennek , drágának, vagy akár körülményesnek tűnhet.
A Gasztrohősök minden évben több szemléletformáló kampánnyal rukkolnak elő, folyamatosan bővítik a Fenntartható Vendéglátóhely hálózatot, tippeket adnak arra vonatkozóan, hogyan élhetjük fenntarthatóan a mindennapjainkat. Az első alkalommal megrendezett Zöldülők Vására – mellyel a Felelős Gasztróhős szervezet nem titkoltan szeretne kicsit kitörni az online térből – a fentebb vázolt problémákkal kapcsolatban szeretne segítséget nyújtani, támogatva és bátorítva azokat, akik szívesen választanák a zöldebb utat, de keresik még a jó megoldásokat.
“A vásár ötlete régóta érlelődik az alapítványnál, de az igazi kezdőlökést a tavalyi Műanyagmentes Piknik sikere jelentette. Mind a résztvevők, mind a kiállítók jelezték igényüket egy nagyobb szabású rendezvényre. Szeretnénk, ha a Zöldülők Vására idővel rendezvénysorozattá nőhetné ki magát, később tematikus vásárokkal, a fenntarthatósággal kapcsolatos kísérőprogramokkal, workshopokkal” – mondta el Szabó Eszter, az alapítvány projekt-koordinátora.
Az első vásáron 30 kiállító fog részt venni, többek között az alábbi termékekkel:
– Környezetbarát tisztítószerek, kozmetikumok
– Háztartási textíliák (szatyrok, zsákok, vászon zsebkendő, újrahasználható szalvéta és papírtörlő-helyettesítő)
– Mosható pelenkák és popsitörlők, egészségügyi betétek, intim tölcsérek és kiegészítők
– Hulladékmentes életmódhoz szükséges kellékek (fogkefe, kulacs, ételtartók stb.)
– Hulladékból újrahasznosított termékek (például farmer vagy molinó alapanyagból)
– Ehető vagy biológiai úton lebomló, komposztálható tányérok, poharak, evőeszközök
– Fából készült kreatív gyerekjátékok
– A témához kapcsolódó könyvek és képzések
A résztvevő cégek, viszonteladók pontos listája folyamatosan frissül a piac Facebook eseményében.
A szervezők fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a program nem a fogyasztásra való ösztönzésről szól. “Szeretnénk láthatóvá tenni a mindennapi használati tárgyak környezetbarát alternatíváit – teszi hozzá Eszter -, de nem azt mondjuk, hogy most azonnal mindent dobj ki, ami otthon van, és cseréld le ezekre.” Fókuszban a szemléletformálás és az információcsere áll, ennek jegyében született meg a vásár kísérőprogramja is.

Helyszín: BB’z Bar & Grill, Budapest, Király u. 15, 1075
Időpont: 2018. november 11. 10-18 óráig
A rendezvény ingyenes!