Miért nő meg a hátsónk?

Dátum: 2018. 09. 13. 10:59

Mert nem mozgunk eleget – ez nyilvánvaló! De akkor miért? A Tel Aviv Egyetem tudósai kimutatták, hogy az ülőmunkát végző emberek fenékizmai a mozgáshiány következtében szinte teljesen elsorvadnak, sőt az izomszövetek mélyén vastag zsírréteg alakul ki – olvastuk a mipszi.hu-n. A mozgáshiány és a rossz étrend egyaránt a fenékméret növekedését eredményezheti, ám emellett persze egyéb tényezők is szerepet játszhatnak.

Amint azt Chris Jones, a Nuffield Health fiziológusa kifejtette, a csípő elülső részén található izmok túlságosan aktívvá és feszessé válnak, ha valaki az egész napot ülve tölti. Erre válaszként viszont a három kulcsfontosságú farizom – a középső, a kis és a nagy farizom –, melyek a fenék formáját adják, inaktívak lesznek, pedig ezek nélkülözhetetlenek a medence, a lábak és a derék mozgatásához. Anne Elliott, a Middlesex Egyetem Londoni Sport Intézetének előadója hozzátette, hogy a fenék- és hasizom gyengülése, valamint a csípő fent említett izmának feszesebbé válása következtében könnyen kialakulhat a törzs keresztirányú instabilitása, amely a derékon, a térden vagy a bokán jelentkező erős fájdalmakkal járhat, sőt néha mozgásbeli problémákat is okozhat. A tanulmány arra is rámutatott, hogy azok az előzsírsejtek, melyek hosszan tartó mechanikai terhelésnek vannak kitéve, kétszer olyan gyorsan alakulnak át zsírsejtekké és felhalmozódott zsírrá, mint az normálisan történne. Vagyis aki sokat ül, annak a fenekében nagyobb valószínűséggel raktározódik el a zsír.

A nőknek különösen vigyázniuk kell, mivel ők alkatilag hajlamosabbak a fenekükre hízni, míg a férfiak inkább hasban gyarapodnak. A táplálkozás-szakértő szerint a fenti jelenség ellen leghatékonyabban a cukorbevitel csökkentésével lehet védekezni, emellett az elegendő folyadékfogyasztás, illetve a megfelelő típusú zsírok bevitele is nélkülözhetetlen. Természetesen a tökéletes eredmény érdekében a mozgást sem úszhatja meg senki…