Kulináris koktélok

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2018. 07. 17. 09:00

Aki ivott már vodkát (sőt, tulajdonképpen bármilyen alkoholtartalmú italt) a volt Szovjetunió utódállamaiból származó emberekkel, az tudja, náluk természetes a zakúszka, azaz egy falat valamit feltétlenül esznek az italhoz. Ha nem is ezt az élettani hatásait tekintve hasznosnak nevezhető tradíciót utánozzák (és nem is jóllakatni kívánják vendégeiket), de Európa gazdagabb országainak high-end bárjaiban terjed a szokás, hogy különleges koktélokhoz egy-egy falat ínyencséget adnak, méghozzá olyat, amelyek rafinált összhangban van az adott kevert ital ízeivel. Ezeket a combókat hívják „Culinary Coctail”-oknak.

A koktélokkal együtt egyébként is szinte mindig elfogyasztják a díszítést is; nem is rég írtunk paradigmaváltásról az italok világában, a már-már ehető koktélokról. A kulináris koktélok trendje viszont inkább az étel és ital összhangjára épül – az ínyenc borvacsoráknak valamiféle koktélbáros zanzája. És hogy mennyire komolyan veszik a divatot a magas koktélkultúrájú országokban, arra talán bizonyíték volt, hogy a tavalyi düsseldorfi ProWein kiállításra az égetett szeszesitalok csarnokában kulináris koktélok egész sorát alkották meg a német Fizzz szaklap standján. Nem akarunk recepteket sorolni, de az átgondoltság, a stílus, az igényesség érzékeltetésére íme, egy példa: az ital – bourbon whiskey és sherry gyömbérrel és citromlével, almalével és ginger ale-lel feltöltve, hozzá a falatka – kappan méz-viaigrette-tel, füstült pattogatott kukoricával és chilis káposztával. (Képünk egy ezen a rendezvényen készül másik „kombót” ábrázol). A sznobok és a kételkedők kedvéért hozzátesszük: az ételek alkotója egy 16 Gault-Millau pontos (ez már Michelin csillagos szint!) kölni szakács volt.

Kapcsolódó cikkeink