Közepesen jó az idei kékfrankos-termés Sopronban
Mennyiségre és minőségre is közepesen jó az idei kékfrankos-termés Sopronban – közölte az MTI érdeklődésére Taschner István hegybíró hétfőn.
A szőlő musttartalma 17 fok feletti, a hektáronkénti termés átlagosan 75 mázsa körül van – mondta, hozzátéve,hogy a termés majdnem egyharmadát még nem szedték le. Egyfelől a jó idő miatt kivárnak a gazdák, másrészt többen tagjai ausztriai szövetkezetnek, ott pedig október elején kezdődik a szüret, amely így ezeken a földeken két hét múlva fejeződhet be.
A hegybíró két hete arról beszélt az MTI érdeklődésére, hogy az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken. Akkor kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig – termésátlaguk hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák – mondta.
Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület – épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke – ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >