Kormányzati támogatással megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda
Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet csütörtökön adtak át.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára az avatáson kiemelte: „mind kereszténységünk, mind magyarságunk” a hit és az egyházak segítségével tud megmaradni. Úgy fogalmazott: az apátság által működtetett és felújított cukrászda közösséget teremt, és bemutatja, hogy az egyház a társadalom olyan szerves részét képező közösség, „melyre támaszkodhatunk, amelytől tanulhatunk, és amely teljes természetességgel velünk együtt él”.
A Balaton Magyarország legnagyobb természeti értéke – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A térség országgyűlési képviselőjeként hozzátette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az érték mindenki számára hozzáférhető legyen, minél nagyobb vonzerőt jelentsen, és a Balaton Európa legbiztonságosabb és legvonzóbb idegenforgalmi régiója legyen. Ezt a célt szolgálja a bencés szerzetesközösség által végzett fejlesztés is – mondta.
Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele elmodta: apátsági közösségük célja, hogy a Tihanyba érkezők élményszerűen, hitelesen tudják megtapasztalni azt a gazdag szerzetesi hagyományt, amelynek alapvető eleme a lelki szellemi és testi felüdülés. Hozzátette: a cukrászdát és az azt körülvevő udvart az apátság vendégfogadó központjává szeretnék fejleszteni.
A perjel elmondta: a 140 millió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintból megvalósult beruházás során modern, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt hoztak létre, valamint kicserélték a Balatonra néző panorámaablakokat is. Az Apátsági Rege Cukrászdában olyan süteményeket és meleg ételeket kínálnak majd, amelyek a szerzetesi hagyományokból merítkeznek. Példaként említette az apátság gyógynövénykertjéből származó mentával ízesített süteményt vagy a levendulás krémest.
A cukrászda az 1970-es években nyílt meg Tihanyban az apátság gazdasági udvarán egy akkor állami tulajdonú hotel működtetésében, majd 1990-ben visszakapta az apátság a birtokot, 1996-ban pedig megépült a jelenleg is látható épületegyüttes. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Hogy készül a magyar siker?
Mint a szakácsoknak a Bocuse d’Or, olyan egy cukrásznak az…
Tovább olvasom >Sokan szabadulnának a balatoni nyaralójuktól
A koronavírus-járvány környékén sokan vásároltak házat a Balaton körül, de…
Tovább olvasom >Horgászszövetség: a halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része
A halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része – jelentette ki a…
Tovább olvasom >További cikkeink
MSZÉSZ: Április 8-ig lehet kitölteni a HOTREC kérdőívet
A HOTREC (európai tagországok szállodai és éttermi szövetségeinek ernyőszervezete) felmérést…
Tovább olvasom >Megint egy Walmart-csokor! – A nap képe
Az amerikai üzletláncból származó „szokásos” képsorozatunk természetesen most sem Walmart-specifikus,…
Tovább olvasom >Fagylalt(kiszerelés?) – A nap videója
Kis fantáziával könnyű elképzelni, hogy így a pultosból is költő…
Tovább olvasom >