Kipusztulhat a kakaóbab
A csokoládé 2050-re eltűnhet az éghajlatváltozás miatt a tudósok szerint – de a problémára talán megoldást nyújthat a genetikailag módosított, úgynevezett szuper csokoládé létrehozása – írja az origo.
A kakaófa – amelynek nagymennyiségű csapadékra van szüksége a növekedéshez – a melegebb éghajlati viszonyok miatt lassabban növekszik. A kakaófajták jövője jelenleg bizonytalan, ha az éghajlat tovább melegszik.
Csak az esőerdők egy keskeny sávjában képesek már csak növekedni, körülbelül húsz fokkal az Egyenlítőtől északra és délre, ahol a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a páratartalom is viszonylag állandó.
A világ csokoládé alapanyagának több mint a fele két nyugat-afrikai országból, az Elefántcsontpartról és Ghánából származik. De a következő évtizedekben ezek a területek már nem lesznek alkalmasak a kakaóbab termesztéséhez. 2050-re az emelkedő hőmérséklet miatt a csokoládétermő területeket háromszáz méterrel magasabbra, hegységi területre kellene áthelyezni, ez azonban már vadvédelmi terület – állítja az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság.
A tudósok most azon dolgoznak, hogy génsebészeti technológiával egy túlélőbb, és a környezeti hatásokra kevésbé érzékeny fafajtát állítsanak elő.
A Kaliforniai Egyetem kutatói a Mars élelmiszergyárral közösen keresik a lehetséges megoldást.
A másik nagy probléma, hogy a kakaóbabot szegény családi gazdaságok termelik, amelyek nem engedhetik meg maguknak sem a műtrágyát, sem a növényvédő szereket – tette hozzá egy szakértő. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Kakaó- és cukordrágulás: mit várhatunk a boltokban húsvét előtt?
Az elmúlt hónapokban rendkívül jelentős mértékben emelkedett a kakaó és…
Tovább olvasom >Folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása
A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: akadnak kihívások a piacon
A tavalyi infláció harapása az édességpiacon is mély nyomot hagyott.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >