Isten áldja meg kendteket…

Dátum: 2018. 08. 30. 10:35

A söralátét kommunikációs eszköz –már nemcsak a sörmárkáé; láttunk már patinás budapesti sörözőben pénzintézeti reklámot is a népnyelv által keksznek becézett kartondarabon. Sokkal szimpatikusabb viszont, ha a vendéglátós karitatív céllal készült alátétet ad az ital alá.

A londoni Royal Hospital Chelsea kórház „sajátmárkás” söralátéteket készített, amelyeken három font adományt kérnek a pubok közönségétől. Az adományokból új kórházi szárnyat szeretnének emelni. A kórház rendszeresen gyűjt adományokat, de ez az eljárás teljesen új módszernek számít. Az alátéteken egy telefonszám is szerepel, amelyre emelt díjas SMS küldéssel ajánlhatnak fel adományt az erre az ügyre a jótékonykodásra nyitott vendégek. Ulsterben hasonló módon gyűjtenek adományok lebontásra ítélt helyi épületek megmentésére.

Bizonyos szempontból jótékonynak is nevezhetnénk egy angol kisváros ugyancsak söralátétekre építő akcióját is. Stocktonban a helyi hatóságok megelégelték a pubokban néhány bajkeverő által rendszeresen kiprovokált balhékat, és az öt leghírhedtebb figurát „kinyomtatták” a helyi sörözők poháralátétjeire. A vendéglátósok saját és vendégeik nyugalma érdekében szívesen támogatták a kezdeményezést. A vendégek nyugodtabbnak érzik magukat annak tudatában, hogy a problémás sörisszákat bemutatják és megnevezik az alátéteken, így azokat időben eltávolíttathatják a szórakozóhelyekről.