Egyre népszerűbb a görög szarvasgomba
A szarvasgombák piacát az olasz és francia termékek uralják, ám ezek ára az utóbbi időben az egekbe ugrott. Így hát a legjobbkor érkezett az Eklekto, amely már tavaly elkezdte vizsgálni a görög erdőket, fehhér szarvasgomba után kutatva. Ráadásul a világ szarvasgomba piacának 70 százalékát uraló Urbani is felfigyelt az országban zajló változásokra – olvasható az origo-n.
„Ha egy másik terület is képes ugyanazt a minőségű szarvasgombát produkálni, akkor arra komolyan oda kell figyelnünk– nyilatkozta a Bloombergnek Vittorio Giordano, az Urbani észak-amerikai részlegének elnöke.
Az Alba, vagyis az olaszok kedvenc fehér szarvasgombájának az árát nagyban befolyásolta a szárazság, így tavalyaz egy fontnyi, nagyjából fél kilónyi olasz gomba ára 3.500 dollárra (890 ezer forint) ment föl. Ugyanakkor a görög gomba fontja 3.150 dollár (790 ezer forint), míg a szintén igen finom, ám nem olyan ritka Perigord szarvasgomba fél kilójának ára 840 dollár (210 ezer forint).
Ráadásul a görög fehér szarvasgomba pont olyan illatos és ízletes, mint az olaszok Albája. Michael Tusk, a San Francisco-i Quince étterem séfje állandó látogatója az évenként megrendezett, és nyolc éjszakán át tartó fehér szarvasgomba-fesztiválnak, ahol elmondása szerint akár 100 ezer dollárt is elkölt, hogy megfelelő alapanyagokat találjon étterme számára.
Még 2016-ban hívta fel Tusk figyelmét a görög gombára a híres somelier, Peter Weltman. Bár a séf eleinte szkeptikus volt az új lelőhellyel kapcsolatban, ma már szerves részét képezik ételkínálatának a görög szarvasgombából készült fogások. Tusk példáját azóta több sztár szakács, például George Chen a China Live és az Eight Tables tulajdonosa és szakácsa is követte.
Lefteris Lahouvaris görög gombaszakértő szerint évente akár három tonna szarvasgombát is exportálhat az ország, ezt több millió dollárért lehetne értékesíteni az Államokban, ami igen jelentős segítség lenne a súlyos gazdasági gondokkal küzdő dél-európai országnak. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >Görögország szamócaexportja rekordszámokat ér el az idei szezonban
Az idei szezon aggódtak a görög szamócatermelők a gyengébb palántaminőség…
Tovább olvasom >Görögország ingyenes üdülést ajánl az erdőtüzek által érintett turistáknak
A görög turisztikai hatóságok bejelentették, hogy azoknak a turistáknak, akik…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >