Magazin: Higiéniai útmutató 2.0
A GHP Munkacsoport 2017–2018-ban folytatta munkáját és az időközben megjelent jogszabályváltozásokat, illetve gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve elkészítette a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutató (GHP) 2., átdolgozott kiadását.
A GHP Munkacsoport tagjai a vendéglátást, közétkeztetést végző szakma széles rétegét képviselik, jelképezve ezzel, hogy az elkészült, elfogadott munka széles szakmai egyetértésen alapul, széles körű támogatottságot élvez. A NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya Zoltai Anna osztályvezető vezetésével továbbra is vállalta a munkacsoport működtetésével kapcsolatos szervezői, vezetői feladatokat.
Az útmutató teljes körű frissítését és pontosítását az időközben megjelent jogszabályváltozások és az útmutató használata során felismert gyakorlati tapasztalatok tették szükségessé.
A vendéglátó vállalkozók kötelezettségét taglaló fejezet kibővült egy önálló alfejezettel, melyben az önellenőrzéssel kapcsolatos tudnivalókat ismerhetik meg a GHP-t használók. Ismertetésre kerül a 28/2017. (V. 30.) FM-rendelet által kötelezővé tett önellenőrzés lényege. Mint ismeretes, az önellenőrzés az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos követelményrendszerben előírt kötelezettségek teljesítésének élelmiszer-vállalkozás általi ellenőrzése, önellenőrzési rendszer működtetése útján. A GHP VIII. melléklete Önellenőrzési terv-vázlattal is kiegészült.
A legtöbb változás a termékinformációkkal és a fogyasztók tájékoztatásával foglalkozó fejezetet érintette, ami így gyakorlatilag átalakult. Az allergéninformáció-átadásról, a színezékeket tartalmazó élelmiszerekről, és sok hasznos, a fogyasztót érintő tájékoztatásról találnak benne kapaszkodót a vendéglátók és étkeztetők.
Kiegészültek és megújultak A GHP dokumentummintái is, és a NÉBIH illetékes osztálya aktualizálta a jogszabályi hivatkozásokat is.
A Hivatal is támogatja az élelmiszer-pazarlás elleni törekvéseket, programokat, így a GHP-ban is több helyen beépítésre kerültek a pazarlást megelőző tippek is.
A GHP a NÉBIH honlapján megtekinthető, és ingyenesen letölthető a http://portal.nebih.gov.hu/-/vendeglatas-ghp címről. //
Kapcsolódó cikkeink
Sajátmárkás higiéniai termékek gyártási kapacitásának bővítésére törekszik a a nyíregyházi Chem-System Kft.
Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a…
Tovább olvasom >Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több…
Tovább olvasom >Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani
Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >Meglepő ízibridek – A nap képe
Szeretjük a csokoládét! Sokunk kedvenc chiliszósza pedig az évekkel ezelőtt…
Tovább olvasom >Szélsőségek koktélpohara – A nap videója
Nem próbálnánk megjósolni, csúcsbárokban mennyire alkalmaznák, de a nagyon forró…
Tovább olvasom >