Franciaország, a gasztronómia fellegvára

Dátum: 2017. 07. 05. 15:47

A franciák étkezése általánosságban kalóriaszegényebb, mint a hagyományos magyar konyha, ételei vajjal vagy növényi zsiradékkal készülnek, ezáltal könnyen emészthetőek. Fűszereket mértékkel használnak, akkor is főként friss állapotban. Kedvenc fűszereik a kakukkfű, a tárkony, a bazsalikom, a petrezselyemzöld és a turbolya, de a babérlevelet, a szerecsendiót, a fahéjat és a borsot is az alapfűszerek között tartják számon.

Szerte a világban közismert a franciák különleges ízlésvilága, ételek iránti vonzódása. A francia gasztronómia évszázadokkal ezelőtt alakult ki és vált Európa egyik közkedvelt konyhájává.

A francia konyha adta a világ hideg és meleg alapmártásainak nagy részét. A francia alapmártásoknak három fő csoportja van: a világos, a felvert és a barna- vagy spanyolmártás. E három fő csoporton belül találjuk a tej-, a bársonyos, a hollandi és a béarni mártást, valamint a spanyol és barna vadmártást. A hidegmártások nagy csoportjába tartoznak a majonézalapú mártások és egyéb hideg mártások.

A francia konyha fontos tulajdonsága a változatosság. A reggeli általában könnyű tejeskávéból vagy kakaóból és valamilyen péksüteményből, főleg croissant-ból áll, és elmaradhatatlan a vaj, a dzsem és a méz. Az ebéd választékos, több fogásos. A franciák igen sokféle levest készítenek, zöldségleveseket, krém- és gyümölcsleveseket, húsleveseket, de talán a leghíresebbek a francia hagymaleves, a kagyló- és a homárleves.

A levesek után kerülnek az asztalra az előételek, amelyek főként friss zöldségekből és halakból készülnek. Ezt követően tálalják a főételeket, amelyek húsból és különféle köretekből állnak. Igen kedvelt a borjúból és marhából készült sült hús, krumplival vagy salátával. Sertéshús ritkán szerepel az étlapon, ezzel szemben igencsak kedveltek a házi és vadszárnyasból, vadhúsból készített finomságok, illetve a hal, csiga, kagyló, valamint az osztriga különféle mártások kíséretében. A desszertet megelőzik a sajtok, amelyek nélkül nem múlhat el egyetlen étkezés sem. A francia ementáli, edámi, trappista, rokfort, brie és camember sajtok Európa-szerte közkedveltek.

 

A desszertek többnyire könnyű gyümölcsös sütemények és felfújtak. Talán kijelenthetjük, hogy az egyik legismertebb francia édesség a karamellás puding (crème brulée), de a gall desszertek világában kevésbé járatosak is könnyűszerrel tudnak említeni legalább egy helyi születésű süteményt, a manapság nagyon népszerű macaront. Az apró, színes, mutatós, falatnyi finomság elkészítéséhez jelentős ügyesség kell, számos írott és íratlan szabály betartását követően kaphatjuk meg a kellően roppanós, minőségi krémmel töltött puszedlit. A macaron mellett az éclair fánk is megjelent a leghíresebb francia sütik porondján, az égetett tésztából készített hosszúkás süteményt számos módon elkészíthetik, a máz és a töltelék variációinak csak a cukrász fantáziája szab határt. Az elegáns és mutatós francia desszertek közé tartozik a millefeuille, amely meghatározó süteménye a francia kínálatnak. A krémesünkre emlékeztető desszertet számos töltelékkel elkészíthetjük, a lényeg, hogy legalább 4-5 ropogós tésztalap pihenjen a krémrétegek között.

Mint számos más kultúrában, a franciáknál is a legjelentősebb szerepe a vacsorának van, amely könnyű, de szintén több fogásból áll. A vacsora nem csupán az élvezetekről szól, szerepe elhanyagolhatatlan a család szempontjából, hisz a közös vacsora a nagy beszélgetések színtere.Gyakori, hogy a vacsorát is előétellel kezdik, utána frissen sült húsétel vagy hideg húsok, majd sajtfélék, gyümölcs, esetleg édesség zárja a sort.

Az ital alkalmazkodik a fogásokhoz. Franciaország a jó bor hazája, kedvelik az almabort, a fehér- és vörösbort, valamint a rosébort, amelyek mind-mind az ország különböző vidékeiről származnak. Franciaországban igen kedveltek az ánizsalapú likőrök, melyeket étkezés előtt fogyasztanak. Étkezés után a legjellemzőbb a borpárlatok vagy más gyümölcspárlatok fogyasztása, mint például a Cognac, az Armagnac vagy a Calvados. Népszerűek a „Kir” elnevezésű pezsgőalapú italok is, amelyek gyümölcslikőr hozzáadásával készülnek, pezsgős pohárban felszolgálva. A legismertebb a Kir Royal, amely feketeribizli-likőr hozzáadásával édeskésebb ízvilágot nyer. //