FM: összefogással érhetők el eredmények a halágazatban
A kormányzati szereplők, az országos érdekképviseletek és a civilek összefogásával és egyetértésével érhetők el eredmények a halágazatban Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati és halgazdálkodási főosztályának vezetője szerint.
A főosztályvezető kedden Budapesten elmondta, a szaktárca javasolni fogja a parlamentnek, hogy március 20-át nyilvánítsák hivatalosan is a halak napjának. A kezdeményezésben aktív szerepet vállalt a Magyar Haltani Társaság (MHTT). Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke kiemelte, hogy a szervezésükben, valamint az ágazatban és az ágazatért tevékenykedő szakmai szervezetek közreműködésével megvalósuló központi rendezvény célja a halak további népszerűsítése.
Lengyel Péter, az FM horgászati és halgazdálkodási főosztályvezető-helyettese ismertette, hogy több kormányzati törekvés szolgálja a haltermékek minőségének javítását. Példaként említette a január elsejétől hatályos áfacsökkentést, a nagyobb vízkedvezmények bevezetését, illetve a kompenzációs támogatásokat. Emellett fontosnak tartja a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények, halfőző versenyek és kóstoltatások szervezését, kiadványok megjelenését, valamint a haltermékek hangsúlyosabb bevonását a közétkeztetésbe és a feldolgozás fejlesztését is – sorolta.
Kitért arra is, hogy a minőségi haltermékek megkülönböztetését a földrajzi árujelzők és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy mellett a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Halászati Késztermék Díj is biztosítja.
Temesi Ágoston, a Szent István Egyetem adjunktusa elmondta, hogy az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon alacsony, valamennyivel öt kilogramm felett van, annak ellenére, hogy a halfogyasztás egészségre gyakorolt hatása széleskörűen ismert. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tovább erősödhetnek a mezőgazdasági együttműködéseink Ugandával
Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával…
Tovább olvasom >Tartós együttműködés az innovatív és fenntartható horgászati célú halgazdálkodás érdekében
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar…
Tovább olvasom >Úszik a sikerben az év első védjegyes terméke, az élő amur
Nagy öröm a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy számára, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Vegán aktivista a Forbes rangos „30 sikeres magyar 30 alatt” listáján
Vida Raul, a Prove magazin alapítója személyében először került fel…
Tovább olvasom >Meghosszabbítja együttműködését az UEFA és a Just Eat Takeaway
A Just Eat Takeaway 2027-ig meghosszabbítja együttműködését az UEFA Bajnokok…
Tovább olvasom >