Emléktáblát avattak a Sevillai Világkiállítás emlékére a BGE-n

Dátum: 2018. 06. 14. 10:03

Az 1992-es Sevillai Világkiállításon elért közös magyar gasztronómiai sikerek emlékére avatott emléktáblát a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Kara (BGE KVIK) és a Sevillai Baráti Kör az Egyetem Alkotmány utcai épületének aulájában június 14-én.

Az 1992-es sevillai világkiállítást a mai napig minden idők egyik legsikeresebb és legemlékezetesebb expójaként tartják számon. A Makovecz Imre által tervezett híres magyar pavilon a világkiállítás egyik fő látványossága volt, amely előtt folyamatosan nagy volt az érdeklődés Magyarország, illetve a magyar gasztronómia és vendéglátás iránt.

A magyar pavilon éttermeinek – Magyar Pavilon és a Mathias Rex étterem – üzemeltetésében aktív szerepet vállaltak a BGE KVIK akkori hallgatói, oktatói. Vendéglátó szakiskolák, valamint hazai szállodákban és éttermekben dolgozó szekemberekkel közösen hat hónapig képviselték hazánkat és vezették be a látogatókat a magyar gasztronómia és vendéglátás világába.

E példátlanul sikeres együttműködés emlékére állított ma emléktáblát a BGE KVIK és a Sevillai Baráti Kör az Egyetem Alkotmány utcai épületének aulájában.

Az expón való részvétel ötlete is egy hallgatótól származott. Dr. Csizmadia László, akkori főigazgató és Endrődy Gábor, a Vendéglátás Szervezés Tanszék oktatójának vezetésével, a Hungexpoval együttműködve indult el a nagyszabású vállalkozás. A „sevillai nagy kalandot” közel 2 éves előkészítő munka előzte meg. Számos megvalósíthatósági tanulmány, gazdasági számítás született, illetve a résztvevők spanyol nyelvi, szakmai és egészségügyi képzésen is részt vettek.

Az expó fél éve alatt az akkori hallgatók szakmai rátermettségükről tettek tanúbizonyságot, példamutató munkabírással dolgoztak, életre szóló tapasztalattal és élményekkel gazdagodtak. A kint dolgozó szakemberekkel közösen végzett munka eredményeként a nemzeti pavilonok éttermei rangsorában bronzérmet nyert hazánk, a Mathias Rex étterem pedig kétszer is elnyerte az expó legjobb, négy villás kategóriájú minősítését.