Elszállhatnak a zöldségárak
A gyökérzöldségek akár 40-50 százalékkal, a hagymafélék pedig 30-40 százalékkal drágulhatnak a következő időszakban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: a drágulás oka az, hogy Magyarországon és Európában is nagyon gyenge volt a termés ezekből a zöldségekből.
Egyes zöldségek eltérően viselkedtek a klimatikus viszonyok hatására – hangsúlyozta Ledó Ferenc. A legnagyobb gondban a gyökérzöldségek és a hagymafélék termesztése volt. Európai és magyar viszonylatban is 20-30 százalékkal kevesebb termett a megszokottnál, ez meglátszódik a termelői és a fogyasztói árakban is.
A kései tavasz után április május környékén megérkezett a hőség és szárazság, ez csökkentette a terméshozamot. A betakarítás – hagymáknál nyár végi, gyökérzöldségeknél őszi – idejét jellemző szárazság azonban jótékony hatással van, hiszen így könnyebben tárolhatók – tette hozzá a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
A hagymák és répák ára jelentősen emelkedik, és ez ki fog tartani jövő tavaszig, mivel importtal sem bővíthető a kínálat, ugyanis Európa-szintű problémáról van szó.
A sárgarépa 30-40 százalékkal, a fehérrépa 50-60 százalékkal, a hagymafélék 30-40 százalékkal drágulnak az elkövetkező időszakban.
A paprikánál és a paradicsomnál a tavalyi árak figyelhetők meg. (infostart.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Veszélyben az idei gyümölcstermés a fagyok miatt
Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti,…
Tovább olvasom >Európai zöldség- és gyümölcstermesztők fogtak össze az európai termékekért
Az európai zöldség- és gyümölcstermesztők összefogtak és kampányt indítottak az…
Tovább olvasom >Tényleg sok a vegyszer a magyar élelmiszerekben?
A fogyasztók mindig is igényelték az olcsó, jó minőségű és…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >