Elszállhatnak a zöldségárak

Dátum: 2018. 11. 06. 11:45

A gyökérzöldségek akár 40-50 százalékkal, a hagymafélék pedig 30-40 százalékkal drágulhatnak a következő időszakban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: a drágulás oka az, hogy Magyarországon és Európában is nagyon gyenge volt a termés ezekből a zöldségekből.

Egyes zöldségek eltérően viselkedtek a klimatikus viszonyok hatására – hangsúlyozta Ledó Ferenc. A legnagyobb gondban a gyökérzöldségek és a hagymafélék termesztése volt. Európai és magyar viszonylatban is 20-30 százalékkal kevesebb termett a megszokottnál, ez meglátszódik a termelői és a fogyasztói árakban is.

A kései tavasz után április május környékén megérkezett a hőség és szárazság, ez csökkentette a terméshozamot. A betakarítás – hagymáknál nyár végi, gyökérzöldségeknél őszi – idejét jellemző szárazság azonban jótékony hatással van, hiszen így könnyebben tárolhatók – tette hozzá a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A hagymák és répák ára jelentősen emelkedik, és ez ki fog tartani jövő tavaszig, mivel importtal sem bővíthető a kínálat, ugyanis Európa-szintű problémáról van szó.

A sárgarépa 30-40 százalékkal, a fehérrépa 50-60 százalékkal, a hagymafélék 30-40 százalékkal drágulnak az elkövetkező időszakban.
A paprikánál és a paradicsomnál a tavalyi árak figyelhetők meg. (infostart.hu)