Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
Elkezdődött a hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés, az akció év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre, valamint ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn.
A tárca tájékoztatása szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével december 1-je óta folyik az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.
Az akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, amelyek az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak. Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény, vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók. A zöldség-gyümölcs árusok, valamint a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.
A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is figyelnek az ellenőrök a friss húsokra, halakra és haltermékekre, a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre és különféle virslikre.
A Nébih munkatársai további célzott ellenőrzéseket is végeznek. Ezek között említi a közlemény a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatát. Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak – hívta fel a figyelmet a minisztérium. (MTI)
További cikkeink
Tavaly 2,7 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak
Tavaly a mezőgazdasági termelői árak 2,7 százalékkal emelkedtek, a növényi…
Tovább olvasom >Elemzők: a GDP-növekedés felülmúlta a várakozásokat
Bár a bruttó hazai termék tavaly negyedik negyedévi, 5,0 százalékos…
Tovább olvasom >Ötvenmillárdos keretösszeg várja az élelmiszeripart és a borászatot
Mind az élelmiszeripari, mind a borászati ágazat szereplőinek több szempontból…
Tovább olvasom >