Egyre kevesebbet költenek luxuscikkekre a kínaiak

Dátum: 2019. 01. 09. 11:01

A kínai vásárlók egyre kevesebb okostelefont vesznek, a drága órák és kézitáskák eladása is csökkenhet a jövőben – írja az origo. Az európai luxuscégek részvényárfolyamát jelentősen befolyásolta, hogy az Apple korábban bejelentette, kevesebb iPhone-t értékesítettek az év utolsó három hónapjában, mint várták, mivel az ázsiai gazdaságban erőteljes lassulás megy végbe.

A kínai luxuskiadások a lassú gazdaság ellenére 2018 első felében erősek maradtak. Ugyanakkor még a főbb európai divatházak nem tették közzé éves jelentésüket.
A befektetők aggódnak, hogy az adatok nem lesznek kedvezőek, ugyanis ha a kínai vásárlók nem költöttek az új iPhone -ra, akkor más luxuscikkekre is csökkenhetett a kereslet.

A svájci óragyártók szövetsége szerint a Kínában értékesített órák száma novemberben esett. Továbbá a Svájci Gazdasági intézet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az országban fellelhető óragyártók jelentősen csökkentették a megrendelésekre vonatkozó elvárásaikat a következő három hónapra.

Nem az a kérdés, hogy lesz-e lassulás, hanem inkább milyen mértékű”– nyilatkozta Flavio Cereda, a Jefferies befektetési bank elemzője.

A kínai vásárlók a globális luxusértékesítés egyharmadáért felelősek a Bain és az Altagamma jelentése alapján, ez pedig akár évente több mint 7 milliárd dollárt is jelenthet.

Az európai luxuscikkek kiskereskedői az elmúlt években a kínai fogyasztókra támaszkodtak leginkább. A Bain ráadásul korábban úgy vélte, a kínai felhasználók a luxusipari vásárlások felét fogják kitenni 2025-re.

Az aggodalmat az okozza, hogy mintegy évtizedes gyors növekedés után a kínai gazdaság lassulni látszik: 2018-ban a kínai gazdaság a leggyengébb eredményt produkálta 1990 óta. (origo)