Csirke a hátsó udvarból és pár csepp whiskey

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 25. 11:02

Tennessee állam egyik barátságos városából, Lynchburgből két dolog vált világhírűvé: a Jack Daniel’s whiskey és Mary Bobo vendégháza. Az előbbit nem kell bemutatni, utóbbi pedig máig az a közkedvelt találkahely, ahol Jack bácsi ükunokahúgának, Lynne Tolley-nak a párját ritkító citrus ciderpuncsát lehet megkóstolni. Lynne, amellett, hogy a lepárlóban is otthonosan mozog, konyhaművészete is világhíres. Most pedig mi is beleshetünk néhány családi receptbe.

SONY DSC

Jack Daniel’s Citrus Cider

Itt a tavasz, a kerti partik, családi, baráti összejövetelek ideje. Ezek kiváló kísérője lehet Lynne népszerű ciderpuncsa. Nem kell hozzá más, csak:

• 3 rész Tennessee whiskey
• 2 rész alma cider
• 1 rész narancslé
• 1 rész citromlé
• 4 rész gyömbérsör
• narancs-, citromkarika és néhány szelet alma a díszítéshez

Az elkészítés pofonegyszerű: A whiskey-t, cider-t, narancslevet és citromlevet keverjük össze a gyömbérsörrel egy mély üvegtálban vagy kancsóban. Dobáljunk bele jégkockákat és ízlés szerint néhány gyümölcskarikával díszítsük.

Miss Margaret (Lynne édesanyjának) tanyasi sültcsirkéje

„Apa minden tavasszal hozott egy ketrecnyi kiscsibét, amiket aztán a hátsókertben szépen felneveltünk. Mire elérték a kifejlett méretüket, hozzávetőlegesen 1 kg-ot nyomtak. Ekkor anyám levágta őket, és a már feldarabolt csupasz csirkehúst fűszeres lisztbe forgatva forró olajon kisütötte” – írta könyvében Lynne, aki szerint a finom, ropogós bunda elkészítésének titka a sütésben rejlik, amiről részletesen az alábbi receptben olvashatunk.

Hozzávalók:

• 1 egész csirke
• só
• 2 nagy tojás
• ¼ bögre tej vagy író
• 2 bögre liszt (sózva, borsozva)
• 3 bögre olaj

A csirke feldarabolásával kezdjünk. Ügyeljünk arra, hogy miközben 2 combra, 2 szárnyra, és 2 mellre osztjuk szét a húst, a mell keresztcsontos része maradjon egészben – szerencsét hoz! Törölgessük szárazra a darabokat, és sózzuk be mindegyik oldalt. A tojásokat verjük fel és hígítsuk egy kis tejjel, ezzel előkészítve a panírozáshoz szükséges első lépést. Majd készítsük be a fűszerezett lisztet. Forgassuk meg a csirkedarabokat a tojásos és lisztes keverékekben, és 15 percre tegyük félre őket – hadd száradjanak ki jó alaposan. Az olajat fedő alatt forraljuk fel egy nagyobb öntöttvas serpenyőben. Amikor kb. 375°C-ra hevült, nagyon óvatosan helyezzük bele az előkészített csirkedarabokat. Fontos, hogy semmiképp ne zsúfoljuk össze őket! Süssük aranybarnára mindkét oldalt kb. 10-10 perc alatt. Majd mérsékelt lángon további 10-10 percig főzzük, szigorúan fedő alatt! Újabb 5 perces sütés következik fedő nélkül, amit magas lángon biztosítunk a csirke mindkét oldalának, hiszen ettől lesz a bunda igazán ropogós! Ezután egy késsel kissé megsértjük a csirke felületét, és amennyiben az így kifakadó húslé teljesen színtelen, elkészültünk.

Biztosan nem lövünk mellé, ha burgonyafánkkal kínáljuk, illetve villoghatunk Lynne BBQ szószával is, amelynek receptje:

• 2 ek. olaj
• ½ bögre apróra vágott hagyma
• 1 bögre ketchup
• 1 bögre almaecet
• ½ bögre Tennessee whiskey
• 1 bögre barna cukor
• 2 ek. Worcestershire szósz
• ízlés szerint: tabasco szósz, só, bors

Egy közepes serpenyőbe üvegesre pirítjuk a hagymát, beletesszük a ketchupot, almaecetet, whiskey-t, barna cukrot és a Worcestershire szószt, majd kevergetés közben sóval, borssal, tabascoval ízesítjük. Forrás után vegyük le a tűzről, és kevergessük folyamatosan kb. 30 percig, hogy jól besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, és egy zárható tégelyben tegyük hűtőbe.

Tennessee trüffel golyók

A következő recept azt bizonyítja, hogy milyen édesszájúak a lynchburgiek. Az elkészítésében semmi ördöngösség nincs, a titkot pedig, a whiskey-n kívül, a csokoládéban érdemes keresni, amelyből szintén kizárólag a legjobb minőségű ajánlott.

„Ahhoz, hogy a vacsora után végképp lenyűgözzem vendégeimet, mindig pörkölt pekándióval megszórt, kakaóporba forgatott, apró trüffel golyókat szolgálok fel nekik” – írta Lynne.

Hozzávalók 25-30 golyóhoz:

• ½ bögre habtejszín
• 22 dkg jó minőségű étcsokoládé
• 2 ek. Tennessee Honey
• cukrozatlan kakaópor
• díszítésnek pörkölt pekándió vagy mandula javasolt

Közepes lángon hevítsük fel a habtejszínt, majd adjuk hozzá az összetördelt csokoládét. Keverjük mindaddig, míg teljesen felolvadnak. Öntsük bele a whiskey-t, és folyamatos kevergetés mellett várjunk, míg teljesen besűrűsödik. Ha úgy érezzük kész, vegyük le a tűzről és várjuk meg míg kihűl. Amikor már nem túl forró a kezünknek – de könnyen alakítható – formázzunk belőle golyókat és forgassuk meg őket kakaóporban, majd pekándióban. Egy légmentesen zárható edényben tegyük be a hűtőbe, és csak tálalás előtt 30 perccel vegyük elő.

Kapcsolódó cikkeink