Cheese it’s Europe!

Dátum: 2017. 12. 06. 11:01

Decemberben a Dolce Vita íze kampány keretében, olasz sajtokat kóstolhatnak meg az érdeklődők a METRO áruházakban.


A kampány Európai Uniós program, melynek célja három olasz régió sajtjainak az Asiagonak, a Gorgonzolának és a Parmiggiano Reggianonak a népszerűsítése, és nem utolsó sorban az Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (DOP) jelentőségének megismertetése.
A termékbemutató időpontjai:
2017. december 7-9.
2017. december 14-16.
2017. december 20-22.
A kóstoltatás reggel 10 órától este 18 óráig tart.

A sajtok jellemzői:
Az Asiago sajt tejgyűjtési és előállítási területe négy tartományt foglal magában: Vicenza, Trento, Padova egy része és Treviso. A Friss Asiago fölözetlen tejből készül, könnyen emészthető sajt, melyet legalább húsz napig érlelnek. Ízletes, kellemesen olvad a szájban, ellenállhatatlanul édes. Az érlelt Asiago sajt félzsíros tejből készül, igen különleges termék, íze határozott és fűszeres. Érlelési ideje 3-15 hónap.
A Gorgonzola sajt előállítására a törvény és a hagyomány értelmében csak Piemonte és Lombardia tartományban kerülhet sor. A Gorgonzola krémes állagú és puha sajt, különleges, jellegzetes zamattal, édeskés, enyhén pikáns ízzel. A csípősebb változat íze határozottabb és erőteljesebb, állaga még erezettebb, tömör és morzsálódó. Mindkét változat pasztőrözött tejből készül. Az édes típusú (Dolce) sajt érlelése legalább 50 napig, míg a pikánsabb változaté (Piccante) több mint 80 napig tart.
A Parmigiano Reggianot kizárólag Parma, Reggio Emilia, Modena illetve Mantova és Bologna térségének egy részében állítják elő. Itt található a közel 350 sajtkészítő műhely, ahol a tejfeldolgozás és a sajt érlelése folyik, minimum 12 hónapig, de akár több mint két éven át, mindennapos ellenőrzése mellett. A Parmiggiano Reggiano különlegessége, hogy teljesen természetes, semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Kemény, finom szemcsés állagú sajt, természetes, szalmasárga színű kéreggel. Illatos, lágy és ízletes, az érlelés idejétől függően akár pikáns íz is jellemzi.