Bocuse d’Or 2018 – a verseny részletei

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 02. 01. 11:29

Közeleg a Bocuse d’Or magyar döntője, amelyet 2018. február 8-án rendez meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, a SIRHA Budapest 2018 keretein belül. A versenynek – ahogyan a kezdetektők mindig – a Hungexpo ad otthont.
A versenyt megelőző sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, nincs könnyű helyzetben a jövőbeni versenyző, hiszen két évvel ezelőtt Széll Tamás és a magyar csapat hihetetlenül magasra tette a mércét azzal, hogy megnyerte a Budapesten megrendezett európai válogatót, majd Lyonban negyedik helyezést ért el a döntőn, és hazahozott egy különdíjat is.
Kiemelte azonban, hogy van hat elszánt versenyzőnk, közülük kerül majd ki a győztes, aki a továbbiakban már az új magyar csapat versenyzőjeként folytathatja a felkészülést a következő megmérettetésig, ami majd az európai válogató lesz Torinóban, 2018. június 11-12-én.

A jelöltek

Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d’Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.

Garai Ádám ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d’Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt négy évvel ezelőtt. Ádám jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.

Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is.

Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d’Oron. Commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.

Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L’Arpege-ben, vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje.

Volenter István nagyon kitartó Bocuse d’Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.

A zsűri
A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglal majd helyet, köztük nemzetközileg elismert kiválóságok is. A zsűri elnöke Enrico Crippa lesz, aki majd Torinóban is elfoglalja az elnöki helyet. Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csilagot tudhat magáénak. De itt lesz a svéd Henrik Norström is, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a versenyről. Külön öröm, hogy a Visegrádi Négyek egy-egy képviselője is helyet foglal majd a zsűriben. Február közepén V4-ek hete lesz Magyarországon, többek között ezért is döntött úgy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, hogy meghív egy lengyel, egy cseh és egy szlovák séfet a zsűribe. Az ítészek között természetesen ott lesz Széll Tamás is, valamint Szulló Szabina és Sárközi Ákos is.

A feladat
A versenyzőknek két ételt kell majd elkészíteniük, 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő lesz, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a risotto rizs és a fürjtojás lesz a kikerülhetetlen elem. A versenyzők az alapanyagokat a METRO zöldségpiacáról szerezhetik be, lesznek azonban meglepetés alapanyagok is: egy zöldségről és egy fűszerről csak a verseny napján derül majd ki, hogy kötelező elemek.

Praktikus tudnivalók
Február 8-án tehát kiderül, ki képviseli hazánkat Torinóban. A SIRHA Budapest kiállításra és ezen belül a magyar Bocuse d’Or döntőre a helyszínen kell regisztrálni a Hungexpo sajtóközpontban (F pavilon). A regisztrációhoz sajtóigazolvány vagy szerkesztőségi megbízólevél szükséges, a TV stáboknak a térítésmentes parkoláshoz szükséges zsetont a regisztrációkor adjuk át. Aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, kérjük, mindenképpen a kerítésen belül kialakított parkolóban parkoljon.

Az első versenyző reggel 9-kor kezd. A tálalások délután 2-kor kezdődnek, és 3:25-ig tartanak. Az ünnepélyes eredményhirdetés délután 5-kor lesz.

Kapcsolódó cikkeink