Biosör gyártásához nyert támogatást a Körös-Maros Biofarm
Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert csaknem 402 millió forint európai uniós támogatást a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. konzorciumi partnereivel közösen – tájékoztatta a vállalat fejlesztési igazgatója csütörtökön az MTI-t.
Várhelyi Zoltán elmondta, a projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták (tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé) felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio minősítési sörök és bio malátaitalok előállítása.
A konzorciumot a Körös-Maros Biofarm Kft. mellett a Biokonroll Hungária Nonprofit Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudmányi Kutatóközpontja és a Gabonakutató Nonprofit Kft. alkotja.
A gabonafélék nemesítését a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári agrártudományi kutatóközpontja és a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. végzi, a bio terméktanúsítást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. látja el.
A kutatómunka során új nemesítési programokat indítanak a söripari felhasználhatóságra fókuszálva. Söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzik a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizálják ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentik be.
Várhelyi Zoltán elmondta, várhatóan jövő nyáron kezdhetik meg a próbagyártást a nemesített, saját termesztésű alapanyagokból, az új termékek a piacon a négyéves kutatófázist követően, 2021-ben jelenhetnek meg.
Az idén júniusban indult, négyéves projekt összköltsége 497 millió forint, a támogatáson felüli részt a Körös-Maros Biofarm Kft. saját tőkéből biztosítja, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 12 millió forint saját forrással járul hozzá.
A projekt során az online tételtanúsító rendszert is továbbfejlesztik, így nyomon követhető lesz a termékek útja a termőföldtől az asztalig.
A Körös-Maros Biofarm Kft. 2013 óta éves szinten körülbelül százezer palack bio alakor sört gyárt.
A gyulai vállalkozás integrációs partnereivel közösen 1680 hektár öko-területen gazdálkodik. Három szarvasmarha telepen összesen 2100 szarvasmarhát, ezen belül 1100 fejőstehenet tartanak, évi 7 millió liter biotejet állítanak elő.
A cég nettó árbevétele 2016-ban csaknem 1,2 milliárd forint volt, amelynek 90 százaléka a biotej előállításból származik. Adózott eredménye tavaly – az előző évi 66 millió forintos nyeresége után – 32 millió forintra csökkent.
Az 1990 óta létező vállalkozás 77 dolgozónak ad munkát. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás
2024. január 4-től ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak a támogatási…
Tovább olvasom >Olcsóbb lehet idén a karácsonyi hal
Az Agroinform.hu felmérése szerint a családok 80 százaléka halat fogyaszt…
Tovább olvasom >Fiatal agrárszakembereket díjazott a Magyarok Kenyere Program
Tizenkét erdélyi, kárpátaljai és anyaországi fiatal agrárszakember vehetett át a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét vidéki nagyvárosban bővíti szolgáltatását az IKEA
A megfizethetőség és az elérhetőség jegyében az IKEA folyamatosan fejleszti…
Tovább olvasom >Korán érkezik a nyár a Borsodi Friss új ízével
Új, egzotikus ízvilágú taggal bővül a Borsodi Friss termékcsalád. A…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: bőven jut exportra is a magyar tormából
A hazai piac mellett bőven jut exportra is a kiváló…
Tovább olvasom >