Betegséget okozhat a fagyasztott kukorica

Dátum: 2018. 05. 16. 11:25

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)  értékelése a gyorsfagyasztott kukoricát hozza összefüggésbe az öt EU tagállamot érintő Listeria-megbetegedésekkel – írja az agrarszektor.hu.

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A 2015-től 2018 márciusáig bejelenetett 32 eset hátterében a hatóságok ezt a baktériumot – illetve hordozójaként a gyorsfagyasztott kukoricát – találták bűnösnek. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását és nem esik át megfelelő hőkezelésen.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszuk el! A gyorsfagyasztott kukoricát 2-3 percig szüksége forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje a baktérium számára kritikus hőmérsékletet. (agrarszektor.hu)