Az Eurofins csoport a magyar élelmiszeranalitikai piac meghatározó szereplőjévé válik a gyulai Food Analytica csatlakozásával

Dátum: 2018. 02. 09. 10:40
  1. január 18-án a Eurofins Scientific, a világ vezető élelmiszeranalitikai laboratóriumhálózata bejelentette a Food Analytica csatlakozását a cégcsoporthoz, amellyel az Eurofins jelentős szereplővé válik a hazai piacon.

Az Eurofins 1987-ben indult útjára Nantes városából (Franciaország), 3 munkavállalóval. Az elmúlt 30 évben globális céghálózattá fejlődött, több mint 400, a legkorszerűbb technológiát alkalmazó laboratóriummal. A cégcsoport a világ 42 országban van jelen, több mint 30000 munkavállalóval és 150000-et is meghaladó validált vizsgálati módszerrel.

A Food Analytica átfogó szolgáltatásokat kínál az élelmiszer- és takarmányanalitika területén, legyen szó mintavételről, mikrobiológiáról, tápérték-, allergén- vagy akár molekuláris biológiai vizsgálatokról, vagy gabonaminősítésről. Emellett a cég környezetvédelmi vizsgálatok területén is széles analitikai portfólióval rendelkezik. Közép-Kelet-Európa egyik legmodernebb eszközhátterével és vizsgálati módszereivel rendelkező laboratóriuma, amely jelenleg közel 400 szerződött partnert szolgál ki Magyarországon és Romániában. A Food Analytica mintegy 90 munkatársat foglalkoztat 4 laboratóriumi egységben Délkelet-Magyarországon.

A Food Analytica tovább erősíti az Eurofins csoport globális jelenlétét elsősorban az élelmiszeranalitikai piacon, és komoly lehetőségeket teremt a régióban történő további növekedéshez.

Dr. Gilles Martin, az Eurofins csoport vezérigazgatójának nyilatkozata: “Örömmel üdvözöljük a Food Analyticát az Eurofins hálózatban. Ez az akvizíció, a szlovén ERICo cég tavalyi megvételével együtt, az Eurofins csoport egyre erősödő piaci jelenlétét eredményezi Közép-Kelet Európában, amely ügyfeleink számára is sok új lehetőséget biztosít.”

Adrian Kis, Eurofins Regionális Igazgatója a következőket mondta: „Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy az Eurofins és a Food Analytica egyesíti erőit Magyarországon és Romániában. Biztos vagyok benne, hogy minden érintett fél profitálni fog ebből az együttműködésből: Food Analytica az Eurofins tudásából, a több mint 150.000 validált vizsgálati módszerből. Az Eurofins a szakmailag kiemelkedő helyi laboratóriumokból. A megrendelők pedig a tovább javuló szolgáltatási színvonalból”

 

Kishonti Alex, az Eurofins Kft. Ügyvezetője kifejtette: „Az Eurofins az élelmiszeranalitika területén néhány éve az osztrák cég fióktelepén keresztül kezdte el a magyarországi tevékenyégét. Tavaly év elején alapítottuk a magyar céget, azzal a céllal, hogy az Eurofins jelenlétét jelentősen növeljük. Fontos elvárás, hogy saját hazai laboratóriummal is rendelkezünk, így egy esetleges laboratórium építésével párhuzamosan meglévő laboratóriumokkal is felvettük a kapcsolatot. Végül a Food Analyitca kiemelkedő színvonala, meghatározó piaci szerepe és eredményei miatt az építkezés helyett az együttműködés mellett döntöttünk. Kiemelkedően vonzó volt számunka Dr. Ábrahám Csaba szakmai és pénzügyi felkészültsége, valamint elkötelezettsége hogy a céget a jövőben közösen fejlesszük tovább és nagy várakozásokkal tekintünk a közös munkára.”

 

Dr. Ábrahám Csaba (Eurofins Food Analytica Ügyvezetője) hangsúlyozta: „A Food Analytica 12 éves működése alatt néhány tíz négyzetméteres, pár főt foglalkoztató laboratóriumból Magyarország egyik piacvezető szereplőjévé vált. A fejlődés ezen időszak alatt töretlen volt a hazai, majd a román piacon is. A vállalat számos területen ugyanakkor közelítette az önerőből megvalósítható fejlődési határát. Az Eurofinshez való csatlakozás nagyon megtisztelő számunkra és egyben garanciának tekintjük a további fejlődésünk biztosítása érdekében. Úgy gondolom, hogy a Food Analytica, Gyula városa és túlzás nélkül kijelenthető, hogy a hazai élelmiszerlánc szereplői számára is sok lehetőséget hordozó megállapodás született.”

 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere a csatlakozás kapcsán hozzátette: „Nagyon örülök, hogy annak idején Gyulán telepedett le a Food Analytica Kft.. Amikor dr. Ábrahám Csaba ügyvezető úr 2011-ben tulajdonosi hozzájárulást kért az önkormányzattól, hogy cégét átköltöztethesse városunkba, már egyértelmű volt, igen jelentős munkahelyteremtő beruházás és fejlesztés indul meg Gyulán. Szintén örömömre szolgál, hogy partnerei lehettünk a cégnek fejlesztéseik megvalósításában, és bízunk abban, hogy a most bejelentett Eurofins csoporthoz való csatlakozás további fejlődési lehetőségeket nyit meg a cég előtt, jól fizető munkahelyeket teremtve ezzel magas képzettségű szakembereknek számára. Egyúttal engedjék meg, hogy felajánljam partnerségünket az Eurofins csoportnak, ugyanúgy számíthatnak támogatásunkra tervezett jövőbeli fejlesztéseik esetében, ahogyan tehette ezt a Food Analytica Kft.”