Tovább nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Dátum: 2018. 02. 08. 10:10

Az első tíz hónapban 10,2 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 9,2 százalék volt. A vizsgált időszakban 13,1 százalékkal nőtt a nem élelmiszerek eladása, 12 százalékkal gyorsult az üzemanyag és 5,8 százalékkal az élelmiszerek értékesítése.
Októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 13,6 százalékkal nőtt a tavalyi tizedik hónaphoz mérten, miután a nem élelmiszerek eladása 18 százalékkal bővült, az üzemanyag értékesítéséé 13,6 százalékkal, az élelmiszereké 8,3 százalékkal emelkedett.
Tavaly egész évben 13,5 százalékkal emelkedett a román kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva, miután a hatóságok több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót és jelentősen emelték a közszférában a béreket.
Az idén a román kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít, amelynek az egyik fő hajtóereje a belföldi fogyasztás. (MTI)