Az élelmiszerértékesítés húzta magával a román kiskereskedelmet

Dátum: 2018. 12. 07. 11:03

Az idei első tíz hónapban 5,4 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 5,9 százalékos volt.
A vizsgált időszakban a nyers adatok szerinti növekedés elsősorban az élelmiszerértékesítésnek köszönhető, amely 6,4 százalékkal nőtt. A nem élelmiszerek eladása 6 százalékkal bővült, az üzemanyag-értékesítés volumene 2,9 százalékkal emelkedett.
Októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,6 százalékkal nőtt a tavalyi tizedik hónaphoz mérten. A növekedés főként az üzemanyag-eladásnak köszönhető, amely 11,1 százalékkal bővült tavaly októberhez képest.
Tavaly egész évben még 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene. Az idén megfigyelhető, hogy a növekedés megfeleződött, miután a kimagasló bővülést előidéző adócsökkentések és béremelések már kevésbé éreztetik a hatásukat a fogyasztásban, de így is a belföldi fogyasztás marad a román gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje. A román kormány az idén 5,5 százalékos GDP-növekedésre számít. (MTI)