A megszokottnál tíz nappal előrébb tart a szőlőérés Villányban
Idén a megszokotthoz képest tíz nappal előrébb tart a szőlő érése Villányban, így várhatóan a szüret is az átlagosnál korábban kezdődik a borvidéken – közölte csütörtökön az MTI érdeklődésére Ipacs Szabó István, a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának alelnöke, akinek prognózisa szerint jó évjárat lehet az idei.
A borász elmondta: az egészen Medárd napjáig tartó száraz, meleg időnek köszönhetően a szőlő a megszokottnál 2-3 héttel korábban – május 10. környékén – virágzott. Az átlagos 8-10 növényvédelmi beavatkozás helyett idén csupán 5-7 alkalommal kellett védekezniük eddig a gazdáknak, számottevő jégkár sem volt – tette hozzá.
Ipacs Szabó István szerint az utóbbi hetek hűvösebb, csapadékosabb időjárása mérsékelte a szőlőnövény fejlődését, így várhatóan elkerülhető a termés – borászati szempontból kedvezőtlen – túlérése.
A szüret az Irsai Olivér fehérszőlő fajta betakarításával kezdődik augusztus elején, majd első kékszőlő fajtaként a Villányban mintegy 3 hektáron termesztett Menoire, utána pedig a roséborok alapanyagának betakarításával folytatódik.
Augusztus végén, szeptember elején a jellegzetes villányi Portugieser alapanyagát adó, a borvidéken csaknem 400 hektáron termesztett kékoportó szürete következik. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül várhatóan szeptember közepén kezdik betakarítani a Merlot termését (293 hektár), a Cabernet Franc-t (330 hektár) és a Sauvignont (437 hektár) pedig októberben.
Ipacs Szabó István kiemelte azt is, hogy a termésmennyiség az átlagnak megfelelően alakul, annak minősége viszont a következő hetek, hónapok időjárásának függvénye. Az eddigiek alapján jó évjárat lehet az idei – közölte, hozzátéve, hogy továbbra is meleg, száraz időjárást remélnek a bortermelők.
A Syngenta MTI-nek megküldött helyzetképe szerint az idén az ország legtöbb borvidékén hetekkel korábban kezdődhet a szüret. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nem sok jóra számíthatunk idén szőlő fronton
Az idei év ismét aggasztó változékonyságot hozott a szőlőtermelők számára,…
Tovább olvasom >A kukorica és a téli alma termésátlaga is megduplázódott
Az október 8-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján a…
Tovább olvasom >Borszüret az Auchanban: ha október, akkor borvásár
Az Auchan bor- és pezsgőválasztéka a szakboltokkal is felveszi a…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >