A kávé segíti az információfeldolgozást

Dátum: 2018. 08. 27. 10:10

A reggeli kávé nemcsak arra jó, hogy felébredjen tőle az ember, hanem az információfeldolgozás folyamatát is javítja, állítják amerikai kutatók a Journal of Experimental Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A Tufts Egyetem két pszichológusa kiderítette – írta meg a betegszoba.hu – , hogy a koffein hatására javul a teljesítmény. „A kávé a legszélesebb körben használt pszichostimuláns” – állította Holly Taylor, a Művészeti és Tudományos Kar pszichológus professzora. A kísérletet az izgalmi állapot és kognitív viselkedés témakörével foglalkozó nagyobb kutatóprogram részeként végezték el. Az általános elképzelés szerint az izgalmi állapot, mint amilyen kávéfogyasztást követően is megfigyelhető, serkenti az információfeldolgozás képességét mind az összkép, mind az apróbb részletek tekintetében.
A kutatók két kísérletet végeztek el, a résztvevők lektorálási képességét vizsgálták különböző mennyiségű kávé elfogyasztását követően. Az elsőben 36 ember vett részt, akik általában csak fél csésze kávét ittak egy nap. Egy egyoldalas hírben kellett minél több nyelvtani és stilisztikai hibát felfedezniük 5 perc alatt. 45 perccel a teszt előtt véletlenszerűen kaptak 1-1 kapszulát, négy különböző koffeintartalommal (0 mg, 100 mg, 200 mg, illetve 400 mg). A második kutatás hasonlóan zajlott, azzal a kivétellel, hogy az ebben szereplő alanyok eleve többet kávéztak: átlagosan napi 3 csészével. A helyesírási hibák megtalálásában nem segített a koffein, viszont a komplex globális hibák felfedésében igen.
A teljes cikket itt olvashatja.